Hlavní obsah

Z Hanoje přiletěli do Prahy Češi - a s nimi i ochranné roušky a dary od lidí z Vietnamu

Novinky, Robert Knobloch

První přímý let společnosti Bamboo Airways z Hanoje do Prahy se uskutečnil nikoliv jako let komerční, ale humanitární. Do ČR ve středu 25. března dopravil Čechy a další občany EU uvízlé ve Vietnamu - a s nimi také ochranné pomůcky a ostatní materiál nezbytný pro boj s koronavirem.

Foto: Robert Knobloch

Vietnamští občané spontánně nosili balíky s pomocí pro ČR těsně před odletem přímo do odbavovací haly.

Článek

Dlouho očekávaný první let pravidelné přímé linky společnosti Bamboo Airways z Vietnamu do ČR byl naplánován na 29. března. Kvůli rychlému šíření koronaviru ve světě byl však počátkem března zrušen. Nakonec se uskutečnil, a dokonce ještě o čtyři dny dříve, než bylo původně plánováno, a to za naprosto specifických okolností. Důvodem byl koronavirus.

Česká republika využila situace, kdy společnost Bamboo Airways měla připravené letadlo, personál i další zázemí pro uskutečnění přímého letu do ČR a na středu 25. března zorganizovala ve spolupráci s touto mladou leteckou společností repatriační let pro občany ČR, kteří z důvodu zrušení komerčních linek z Vietnamu přišli o možnost návratu do vlasti z této asijské země.

„Ve Vietnamu jsme už měsíc. Dlouho jsme zvažovali, jestli nezůstat ve Vietnamu ještě pár měsíců, než se situace v Evropě uklidní, protože tady je to, zatím, stabilnější. Nakonec jsme se rozhodli odletět. Bojíme se, že místní zdravotnictví by případné zhoršení situace zvládlo mnohem hůř než naše,” uvedla jedna z cestujících evakuačního letu.

Někteří čeští turisté se i přes nepředvídatelný vývoj situace v celém regionu rozhodli na vlastní riziko ve Vietnamu zůstat, čímž vzniklo na palubě několik volných míst, která byla Českou republikou nabídnuta dalším státům EU, jejichž občané nabídku k repatriaci využili. Boeing 787-9 Dreamliner tak odletěl z hanojského letiště plně obsazený, a to nejen na palubě pro cestující, ale i v zavazadlovém prostoru.

Podle informace zastupitelského úřadu ČR v Hanoji bylo naloženo 500 000 kusů zdravotnických roušek. Na jejich vývoz Vietnam uvalil embargo, ale vietnamská vláda se, i díky předchozímu telefonátu premiérů obou zemí, rozhodla udělit ČR vývozní výjimku. Součástí nákladu bylo i 10 000 roušek věnovaných přímo ministrem veřejné bezpečnosti Policii ČR.

Rovněž i množství dalšího materiálu věnovaného spontánně vietnamskými občany, kteří nosili balíky s pomocí pro ČR na ZÚ ČR v Hanoji, ale dokonce těsně před odletem i přímo do odbavovací haly. Všem za to patří obrovský dík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám