Hlavní obsah

Z centra Orlických hor se šíří skvělé zprávy. Lyžařská sezóna začala, za rok bude stát rozhledna

Novinky, Dana Ehlová

Z centra Orlických hor – obce Deštné – se před Vánocemi šíří do nížin samé dobré zprávy. Milovníci sjezdovek se jistě radují, že zimní sezóna začala už 19. prosince, turisté se těší na novou rozhlednu, která vyroste na nejvyšším vrcholku tohoto pohoří během roku 2019.

Foto: Dana Ehlová

Z centra Orlických hor – obce Deštné – se šíří do nížin samé dobré zprávy. Zimní sezóna začala 19. prosince, turisté se těší na novou rozhlednu.

Článek

Ale popořádku. Skicentrum Deštné v Orlických horách vypustilo 19. prosince do éteru tuto radostnou a vše vypovídající novinu: „Otevřeno! V Deštném letos nově od 8:30. Večerní spustíme 25. 12. Připravena je sjezdovka Marta. Na Sportovní intenzivně zasněžujeme.“

První sjezdaři reagovali okamžitě a vzápětí se také podělili o zážitky: "Včera vyzkoušeno, super sníh, prostě paráda!" 

A rozhledna? Ta by měla být hotova na podzim roku 2019, a to v nadmořské výšce 1115 metrů na Velké Deštné, nejvyšším vrcholku Orlických hor.

Obec Deštné v Orlických horách totiž uzavřela smlouvu o stavbě rozhledny a na konci listopadu také došlo k symbolickému předání „staveniště“.

„Zhotovitelem bude firma ELEKTROIN spol. s r.o. Náchod a náklady na stavbu činí 4 753 702 korun včetně DPH,“ uvedla starostka Alena Křížová s tím, že termín dokončení byl stanoven na říjen 2019 a že novostavba rozhledny je součástí projektu Česko-polská hřebenovka východní část, jehož hlavním partnerem je Euroregion Glacensis. 

Ohlasy na sebe nedaly dlouho čekat a jsou vesměs velice pozitivní: „Hurá děkujeme, Vaši věrní turisti z Jaroměře. - My z Prahy také. Držíme palce, aby vše proběhlo hladce. - Hurá konečně! - Super. Ať se stavba rozhledny podaří!“ píší nadšenci na sociálních sítích.

Připomeňme si proto, že na region Rychnovska, Náchodska, Broumovska, Jestřebích i Stolových hor, Kralický Sněžník, Krkonoše se dalo dívat z výšky již od konce 19. století a v případě dobré viditelnosti zahlédnout dokonce Ještěd. Stávala zde dřevěná rozhledna, která se do 70. let 20. století pravidelně obnovovala, pak ale byla stržena.

Úplně poslední stavba tvaru pyramidy měla dřevěnou konstrukci ze čtyř otesaných kmenů a nebyla klasickou rozhlednou, spíše vyhlídkovým místem ve tvaru mysliveckého posedu. Postavili ji skauti a pojmenovali Štefanova vyhlídka na počest hajného a člena Horské služby Štefana Matějky. V drsných klimatických podmínkách však vydržela sloužit pouze několik let a kolem roku 2010 byla z důvodu bezpečnosti stržena.          

Návrh nové rozhledny je inspirován přírodními podmínkami, panujícími na vrcholcích. O tom, že je zde třeba počítat především s deštěm, vypovídá už sám název hory, k němu se pravidelně přidává vítr o různé síle, která ovlivňuje směr a úhel padajícího deště. Hlavním vizuálním a výtvarně-estetickým motivem návrhu se proto stal déšť unášený větrem.

Rozhledna z ocelové konstrukce s dřevěným opláštěním by měla mít vyhlídkovou plošinu ve výšce 17,60 m. 

Reklama

Výběr článků

Načítám