Hlavní obsah

X. Filmový festival Film a dějiny na téma "Hranice"

Novinky, Oldřich Vacek

Filmový festival Film a dějiny se každoročně koná na hradě Orlík nad Humpolcem a jeho hlavní projekce probíhají pod šitým nebem v romantických kulisách hradního nádvoří. Letos uvidíte např. filmy režisérů Františka Vláčila a Karla Kachyni. Projekce doprovází přednáškový cyklus filmových historiků.

Foto: Oldřich Vacek

Plakát 2011

Článek

Jubilejní desátý ročník filmového festivalu Film a dějiny, který se každoročně koná na hradě Orlík nad Humpolcem, bude zahájen ve čtvrtek 18. srpna 2011 na nádvoří hradu filmem Drsná Planina (1979) režiséra Jaroslava Soukupa. 

Pro hlavní večerní projekce jsou dále připraveny filmy Neporažená armáda (1938), Jan Bor, Uloupená hranice (1946), Jiří Weiss, Král Šumavy (1959), Karel Kachyňa, Černý vlk (1971), Stanislav Černý a Vstup zakázán (1979), František Vláčil a Mila Vosmík. Na závěr festivalu v neděli 21. srpna pak film Krakonoš a lyžníci (1980) Věry Plívové-Šimkové 

Dramaturg festivalu Jaroslav Pinkas k letošnímu tématu řekl: "Hranice je místo, které rozděluje i spojuje. Způsob jak je provoz na hranicích veden, vypovídá o celé společnosti. Je úzkostlivá, nebo otevřená? Rozděluje, nebo spojuje?"

Ambivalence a napětí hranice se ovšem neobrací jen „vně“ společenství", a proto se dle pořadatelů letošní ročník dotkne nejen otázky českého a československého pohraničí a proměn jejího významu od dob národního obrození až k dnešku, ale pokusí se sledovat proměny významu hranice v českém kulturním prostředí od jazykové problematiky 19. století, státně-nacionální pohled první, druhé a třetí republiky a konečně mýtus hranice v období komunistické vlády a v současné době.

Cyklus projekcí bude doprovozen celou řadou tématických přednáškově-diskusních večerů na téma festivalu spojených s projekcí ukázek z celé řady dalších současných či historických filmů. Pro mnohé návštěvníky pak bude možná velkým překvapením, že večerní hlavní projekce budou, ve světle nových informací, vnímat o poznání odlišně a možná blíže kontextu doby a záměrům tehdejších tvůrců.

Bližší informace nejen pro filmové gurmány čtenáři naleznou na www.filmadejiny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám