Hlavní obsah

Vzrušující zážitky z Dámského klubu si tentokrát odnesli i pánové

Novinky, Ilona Salajková

Mimořádný Dámský klub v Městské knihovně v Mikulově nesl motto: Večer s hasičem a básníkem. Ač zdánlivě nesourodá kombinace, přesto však skvělá akce, která pobavila, poučila a romanticky naladila.

Foto: Ilona Salajková

Jan Kršík

Článek

Pondělní večer se nesl v duchu ochrany zdraví a prevence požárů v domácnosti. Tentokrát v Dámském klubu převažovala mužská část populace, jelikož byl tentokrát mužům vstup mimořádně povolen.

Požárníci z Hasičského záchranného sboru v Mikulově přišli dámám sdělit, jak je možné zamezit požárům, jak se chovat v krizových situacích, na koho se obrátit, když už požár vznikne. Na několika snímcích ilustrovali, jak katastrofálně může dopadnout byt či provozovna, pokud se nedodržují bezpečnostní pravidla, co vznikne, když není v pořádku elektroinstalace či jaká katastrofa vznikne od malého plamínku svíčky, pokud se dostatečně nezabezpečí.

S vtipem a nadsázkou se hlavního slova ujal Jan Kutner, který ve sboru působí nejen jako hasič, ale společně s Peterem Kršíkem jako instruktor prevence. Společně na školách vedou výchovně vzdělávací programy, které jsou dětmi velmi dobře přijímány. Na to, že s takovýmto druhem přednášek pro dospělé neměli dříve zkušenosti, se zhostili  svého úkolu na jedničku.

Po efektní ukázce hořícího oleje na pánvi a následného zalití vodou, si všichni uvědomili nebezpečnost takového jednání. Naštěstí zkušený hasič Martin Majko situaci předvídal a hlavně měl ochranný oblek. „Jen škoda, že oleje nebylo víc, pro velký úspěch jsme chtěli přídavek,“ usmívala se jedna z dam.

„Mně už se to stalo a ve stresu jsem si nevzpomněla, že mám oheň přikrýt pokličkou. Tak jsem s hořící pánví a jekotem vyběhla před dům a jen jsem zírala, co se to vlastně děje," sdělila jedna z účastnic Dámského klubu a dodala: „Až po nějaké době mě napadlo, že na to hodím písek nebo hlínu, ale samozřejmě byl kolem samý beton.“

Po vzrušující debatě a vyvětrání pachu kouře, které navozovalo atmosféru grilovací párty, následovalo zklidnění formou poezie.

Zástupce ZD Sedlec, sklepmistr a básník Ctirad Králík povznesl konzumaci vína na harmonii vjemů. V jeho podání se snoubí poezie s romantikou, láskou i erotikou. Chuťové buňky všech přítomných naladil s jemnocitem sobě vlastním, smyslové buňky pak posílily verše z jeho sbírek Víno lehce poetické, lehce erotické a Víno lehce poetické, lehce romantické. Pokud by se snad vyskytl mezi účastníky někdo, kdo neholduje vínu, jistě by podlehl.  

Z každé básně, z každého verše vyzařovala láska k vínu, které se stalo autorovi inspirací, prací i celoživotním koníčkem. Po každé básni se kromě potlesku ozývalo okouzlené Áhhh, jakoby nikdo nechtěl, aby básník skončil.

Všichni se skvěle bavili, měli povzbuzené všechny smysly a odcházeli domů v rozjařené, romantické a možná ´lehce erotické‘ náladě. „Je mi líto, že nepřišlo více lidí. Ne pro to, abychom měli čárku do statistiky, ale proto, že bych chtěla, aby si více lidí užilo takovýto nezapomenutelný zážitek,“ řekla Ilona Salajková, ředitelka knihovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám