Hlavní obsah

Vzpomínky na hnědý mrak aneb Protektorát na Kladensku

• Aktualizováno
Novinky, Lenka Kalousová

Ve středu, 10. 6. se v Městské knihovně Kladno konala beseda u příležitosti připomenutí 73. výročí vyhlazení Lidic a 70. výročí konce 2. světové války.

Foto: Lenka Kalousová
Článek

S přednáškou „Protektorát na Kladensku“ vystoupil kronikář Statutárního města Kladna, heraldik a publicista Jaroslav Vykouk. Při vyprávění vycházel ze své poslední knihy Hnědý mrak nad Kladnem, kde autor propojil vzpomínky svého otce z období druhé světové války s širší historií Kladenska.

Faktické informace průběžně doplňovaly historky z řad publika, ve kterém seděly třeba předsedkyně Jednoty Československé obce legionářské v Kladně sestra Eva Armeanová nebo předsedkyně Krajské rady Svazu důchodců ČR Hana Němcová.

Promítání dobových záběrů navodilo patřičnou atmosféru, u pamětníků vyvolalo vzpomínky, a tak se mluvilo hlavně o osobních prožitcích. … Kdo se znal se „synem“ lidického učitele Zdeňka Petříka a jak tragický měl osud právě proto, že nebyl lidickým dítětem. … Kdo zná dceru vraha, jež unikl genocidě v Lidicích tím, že nastoupil výkon trestu. Opravdu žil nebo se stal jen nadstavbou příběhu, který nikdy nebude dovyprávěn?

Jaroslav Vykouk pracoval na knize přes dvacet let a původně neměla být o Protektorátu, ale postupem času se ukázalo, že šlo o otcovo nejdůležitější období, vzpomíná autor. Mezi významné vzpomínky řadí tragickou smrt starosty Pavla nebo atentát na příslušníka německé policie Kniesta, po němž bylo v Kladně vyhlášeno stanné právo. 

Beseda se tak stala i v civilním prostředí a bez patosu důstojnou vzpomínkou a poctou všem válečným hrdinům bez rozdílu.

Reklama

Výběr článků

Načítám