Hlavní obsah

Vznikne v Brně designové retro muzeum?

Novinky, Radim Blaško

Podaří se v Brně v Hybešově ulice otevřít nové retro muzeum, které návštěvníkům představí design ČSSR z období od veleúspěšné výstavy EXPO 1958 do sametové revoluce 1989? Zapojit se můžete i vy.

Foto: Jan Láňo

Vizualizace retro muzea Brno

Článek

Nadšenci a sběratelé z Brna - spolek Retro muzeum Brno z. s., kteří již mnoho let sbírají krásné designové kousky, ale i předměty běžné potřeby, budou co nevidět otvírat muzeum. Má vzniknout na 500 metrech čtverečních plochy v bývalé strojírně, v ideálním prosvětleném prostoru. Nyní vyzvali veřejnost o finanční podporu.

Základem muzea bude stálá expozice, věnovaná designu a životnímu stylu 60. až 80. let. Podobu každodenního života přibliží „reálná" prostředí (kompletně vybavený byt z 60. let - obývací pokoj, kuchyně, dětský pokoj, koupelna nebo Mototechna, Jednota, RaJ, kancelář, škola...).

Časové vymezení je dáno dvěma přelomovými událostmi. Na jedné straně stojí světová výstava Expo 58 v Bruselu, počátek pootevírání se západnímu světu po mnohaleté odmlce 50. let a impulz nového vizuálního stylu, který podle ní dostal přízvisko "bruselský".

Na straně druhé ji ohraničuje sametová revoluce v listopadu 1989, která zcela změnila podobu společnosti a také podmínky umělecké tvorby. Tato doba, kterou má dosud v paměti velká část společnosti, se pojí s jistou nostalgií a vzpomínkami.

„Námi již shromážděné exponáty ilustrují několik rovin každodenního života - je zde zastoupen Tuzex, Pionýr, Spartakiáda, ROH, vedle toho bude k vidění běžná sériová produkce předmětů denní potřeby. I zde však najdeme mnoho ikonických výrobků s nadčasovým designem, které se staly symboly oné doby - vysavače, žehličky, dopravní prostředky nebo plastové a nafukovací hračky Libuše Niklové. Samostatná část bude tvořit tzv. bruselský sen s projekcí a Laterna Magika. Nechceme se vracet zpět přes politiku, ale ukazovat tvorbu designérů, kteří to v té době neměli jednoduché,” uvedl Jan Láňo, člen spolku.

Nyní mají slibně rozjetou kampaň a podpořit je může každý. Za finanční dar nabízejí různé odměny dle výše pomoci. Otevření muzea však stojí na celkové částce 200 000 Kč, zatím se podařila vybrat malá část. Plánované otevření je červenec 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám