Hlavní obsah

Vzkříšení Krista i výročí požáru kostela připomněl koncert v Mirovicích

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prvního dubna to byly právě tři roky, co v husitském kostele v Mirovicích zhasly poslední plameny nočního požáru a z objektu se staly ruiny. Letos se toto datum krylo i s Velikonoční nedělí, pohyblivým křesťanským svátkem Zmrtvýchvstání Páně, který je vlastně nejvýznamnějším svátkem křesťanského světa.

Foto: Petr Hejna

z výstavy fotografií

Článek

V neděli, v první dubnový den, v kostele proběhl koncert folk rockové skupiny Oboroh, která prezentuje plně křesťansky inspirovanou hudbu. Krom vlastních textů je těžištěm repertoáru zhudebňování žalmů, ze spřátelených muzikantů čerpají i z písniček známého evangelického kněze a undergroundového písničkáře Svatopluka Karáska, nechyběl fragment textu z brku Mistra Jana Husa.

Úvodem jeden z místních duchovních, bratr Filip, připomněl, že krom nejvýznamnějšího dne pro křesťanský svět má kostel právě ten den neradostné výročí lehnutí popelem. Tuto událost dokumentovala i výstava fotografií (potrvá do konce dubna), které zdaleka nemají pouze dokumentační charakter, každá z nich je estetické umělecké dílo. Jako autoři se krom bratra Filipa podíleli Karel Cudlín, Eugen Kukla a písecký fotograf Jan Vávra, který byl i na akci přítomen.

Závěrem bratr Filip poděkoval za hojnou účast a pozval na následující večer, kdy v kostele probíhají pravidelné modlitby za nemocné.

Samo povstání kostela z trosek je symbolické, ať již ve spojitosti s bájným Fénixem, nebo s právě ten den uctívaným biblickým příběhem o Kristovi.

Při požáru kostela v roce 2015 z noci 31. března do uhašení 1. dubna naštěstí došlo jen k ohromným materiálním škodám, co oheň také dokáže lze spatřit nedaleko. Cestou k Mirovicím od Písku nelze přehlédnout při průjezdu Čimelicemi vlevo u silnice, hned kousek za náměstím, zčernalé trámy nedávno vyhořelého obytného domu. Zde si ohnivý kohout vyžádal dvě lidské oběti, a jak tomu je, bez šance na nové vzkříšení.

Avšak i to, v jakém stavu se dnes nachází ne tak dávno vyhořelý kostel Jana Husa a Jeronýma Pražského, je malým zázrakem dnešních dnů, a to zejména vzhledem k tomu, že k jeho obnově došlo především díky přispění nelhostejných lidí, kteří věnovali jak finanční prostředky, tak se přímo účastnili prací při rekonstrukci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám