Hlavní obsah

Vzdušné síly naší armády a město Dobruška vzdají hold válečnému letci generálu Miroslavu Štanderovi

Novinky, Dana Ehlová

Tři významná stoletá výročí - sto let od narození válečného stíhacího letce, generála Miroslava Štandery, sté výročí vzniku samostatného Československa a sté výročí československého vojenského letectva - se symbolicky propojí v úterý 2. října v Dobrušce.

Foto: Pavel Štěpán

Generál Miroslav Štandera v reprezentačních prostorách radnice v Dobrušce.

Článek

Generál Miroslav Štandera byl muž menší postavou, ale velký životním příběhem. Jeho život byl pevně spjat s Dobruškou, kde prožil dětství, vychodil základní školu, navázal vzácná přátelství a s radostí se tam vracel. V roce 2008, kdy slavil své devadesáté narozeniny, se stal i čestným občanem tohoto města.

Miroslav Štandera, stíhací letec československého, francouzského a britského letectva ve válečných letech 1939 až 1945 se narodil 5. října 1918 a zemřel 19. února 2014.

Na jeho počest bude v úterý 2. října v 15 hodin na domě čp. 434 ve Svatodušské ulici v Dobrušce, v němž s rodiči bydlel, slavnostně odhalena pamětní deska.

Punc výjimečnosti dodává tomuto aktu jednak záštita velitele vzdušných sil Armády České republiky brigádního generála Ing. Petra Hromka a také Nadačního fondu AIR maršála RAF Karla Janouška, dále pak průlet letounů JAS 39C Gripen taktické letky vzdušných sil Armády České republiky nad Dobruškou v čase 15.06 hodin.  

Vznik a umístění pamětní desky iniciovalo město Dobruška, dejme proto slovo jeho starostovi: „Rozhodli jsme se v našem městě uctít památku skromného hrdiny, který se do Dobrušky vždy rád vracel. Pamětní deska z dílny rodiny Kolářských ozdobí dům ve Svatodušské ulici, v němž brigádní generál vyrůstal v období první republiky,“ uvedl Petr Lžíčař s tím, že si vedení města považuje za čest vzpomenout člověka, nositele řady československých, britských a francouzských státních vyznamenání, skromným počinem, který občanům a návštěvníkům Dobrušky bude trvale připomínat nesmazatelnou stopu, již v regionu letec RAF zanechal.

Nedílnou součástí akce se stane i prezentace vojenské historické techniky, včetně modelu letadla Supermarine Spitfire Mk.IXC ve skutečné velikosti.   

Slavnostnímu odhalení pamětní desky bude ve 13.30 hodin předcházet vernisáž výstavy „Generál Štandera – 100 let československého vojenského letectva“ v malém sále Společenského centra – Kino 70. 

Pozvání k osobní účasti na jejím zahájení přijal jeden z posledních žijících válečných letců RAF gen. mjr. Emil Boček společně s Miroslavou Vojtovou, dcerou Miroslava Štandery.

Na závěr mimořádného dne se mohou především příznivci vojenské historie těšit na promítání dobových a tematických dokumentů v dobrušském kině.

Reklama

Výběr článků

Načítám