Hlavní obsah

Vzdělávací seminář přinesl příklady z praxe s lidmi s duševním onemocněním

Novinky, Stanislava Dvořáková

V rámci Týdnů pro duševní zdraví - Východní Čechy 2015 občanské sdružení Péče o duševní zdraví v Ústí nad Orlicí zajistilo vzdělávací seminář pro sociální pracovníky na téma komunitní práce s lidmi s duševním onemocněním doplněný příklady z praxe.

Foto: Stanislava Dvořáková

Kvíz se statistickým přehledem byl dokladem důležitosti sociální práce a pomoci lidem s duševním onemocněním.

Článek

Občanské sdružení Péče o duševní zdraví je nestátní, nezisková a politicky nezávislá organizace, která se specializuje na pomoc duševně nemocným lidem.

V Pardubickém kraji v roce 1995 pět lidí začalo poskytovat sociální služby pro duševně nemocné a v letošním roce má 50 zaměstnanců, kteří pomáhají řešit situaci těchto lidí v šesti okresech kraje, a to Pardubice, Chrudim, Hradec Králové, Jičín, Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí.

Za rok sociální služby využívá téměř 700 osob. Jedná se o krátkodobé řešení náhlého problému, ale i dlouhodobého, kdy pracovník služeb pomáhá klientovi s více problémy. V těchto případech to jsou nejčastěji onemocnění z okruhu psychóz (schizofrenie) či afektivní poruchy (opakované deprese a maniodepresivita).

Cílem je usnadnit postiženým lidem, aby si zavčas všimli svých potíží a vyhledali odbornou pomoc, osvětou přispět k zlepšení vnímání jejich pozice širokou veřejností a především zvyšovat odbornou úroveň pracovníků odborů sociální péče všech příslušných organizací.

Za tím účelem vedle kulturních pořadů, výstav a dnů otevřených dveří byly akce zaměřeny na odborné poznatky okruhu stávajících i budoucích sociálních pracovníků.

V Ústí nad Orlicí se uskutečníla beseda se studenty Střední zdravotnické školy, seminář pro studenty středních škol. V úterý 6. října byl v budově v ulici Malé Hamry, v sídle ústecké společnosti Péče o duševní zdraví, otevřený bezplatný vzdělávací seminář o problematice duševních nemocí určený pro úředníky sociálních odborů městských úřadů a pracovníky neziskových organizací.

Semináře pro pracovníky

Semináře se účastnilo 30 posluchačů, a to pracovníci sociálních odborů Městského úřadu Ústí nad Orlicí, Jablonné nad Orlicí, Lanškroun, Česká Třebová, Vysoké Mýto a Žamberk, dále osobní asistenti, veřejní opatrovníci, členky asistovaného přátelství z neziskových organizací místních i okolních, a to Stacionáře, Linky důvěry, Oblastní Charity a Poruch autistického spektra.

Lektoři Pavel Provazník a Petra Špryňarová, zkušení sociální pracovníci a vedoucí poboček Péče o duševní zdraví, krátce s použitím diapozitivů připomněli teoretické zaměření na duševní nemoce a příslušné statistické přehledy.

Poté na konkrétních příkladech z praxe rozebrali vhodnost individuálních přístupů zejména k lidem trpícím schizofrenií a depresí. Otevřená diskuse pak přinesla řadu dalších poznatků, jelikož každý případ je charakterizován jedinečností.

Hlavním předpokladem úspěšné práce je trpělivost a mezilidské vztahy založené na vzájemném respektu a důvěře. Potom je možné vyhledat klientovi vhodná přátelství a aktivity, které ho zbaví pocitu zbytečnosti.

V Hradci Králové řeší nárok samostatného bydlení třemi tréninkovými byty o kapacitě 8-10 osob. Účinnou pomocí je i zaměření volnočasových klubů na ruční práci i umělecké tvoření.

Všechny tyto praktické připomínky byly pak cenným návodem pro další práci s lidmi s duševním onemocněním.

Reklama

Výběr článků

Načítám