Hlavní obsah

Vzájemná pomoc a podpora přichází od profesionálů i dobrovolníků

Novinky, Stanislava Dvořáková

Na Orlickoústecku potřeba šikovných a ochotných rukou nepřestává. S nepřímou, ale nezbytnou pomocí přichází další řada organizací i dobrovolníků.

Foto: RC Srdíčko

V domácnostech dobrovolnic byly uvedeny do provozu všechny staré šicí stroje.

Článek

Dobrovolnice na Orlickoústecku se shromáždily pod hlavičkou různých spolků, kdy oprášily doma občas využívané staré šicí stroje a veškerý volný čas nyní věnují šití roušek, které jsou permanentně distribuovány seniorům, domovům důchodců, lidem na okraji společnosti a dalším potřebným. Vedle bezpočtu hodin maximálního vypětí švadlen, staré součástky šicích strojů toto zatížení nevydržely.

Oprava však levná není. Rozebrání, vyčištění a seřízení šicího stroje vyjde zhruba na 1 200 Kč, a to je cena bez náhradních dílů. Tento mimořádný výdaj v současné době je nad finančními možnostmi zdarma pracujících dobrovolnic.

Stejné problémy provází i maminky Rodinného centra Srdíčko v Ústí nad Orlicí. Nepřetržitý provoz šicích strojů obětavých švadlen způsobil četné poruchy a výpadky starých "singrovek". A tak muži, kteří se podílejí na stříhání látky a rozvozu hotových roušek, museli vymyslet rychlé řešení.

Pomoc se našla v dárcovské výzvě na projekt "Sbírka na opravu šicích strojů na Orlickoústecku", jejíž organizace se ujalo RC Srdíčko, z. s. Jeden z aktivně zapojených mužů, Dan Dostrašil, přiblížil její pravidla: „Jedná se o veřejnou sbírku, registrovanou na Krajském úřadu v Pardubicích, kdy na transparentní účet jsou převáděny finanční prostředky z portálu DARUJEM, a slouží jedině na opravy šicích strojů,” informoval.

„Hned v prvních dnech po vyhlášení 22. března přispělo 33 lidí částkou 24 350 Kč. Pokud se sejde větší objem financí než vyčerpají dobro-švadleny z Ústí nad Orlicí a České Třebové, budou podpořeny i další dobrovolnice z širokého okolí,” řekl Dan Dostrašil a s povzdechem dodal: „Solidarity je dost, ale stále od stejných lidí.”

Bližší informace na www.darujme.cz/projekt/1202804

Další nabídka pomoci, a to rozvoz obědů zdarma domů, přišla od Ladislava Čechala z Restaurace U labutě v Sloupnici.

„Vzhledem k zhoršené koronavirové situaci a možnosti vycházení jsme zavedli rozvoz obědů až domů v Ústí nad Orlicí, České Třebové, Litomyšli, Vysokém Mýtě a okolí těchto měst. Každé úterý přivezou řidiči zájemcům jídelní lístek, kde potvrdí výběr jednoho ze tří jídel, nebo odešlou objednávku e-mailem.

To je umožněno zavedením přísných hygienických opatření, kdy všichni provozní zaměstnanci musí nepřetržitě používat roušky a ochranné rukavice. Každý den zároveň stříkáme speciálním dezinfekčním sprejem jídlonosiče a přepravky na přepravu obědů. Přísná hygienická opatření musí dodržovat i řidiči rozvozových aut, která se také snažíme denně dezinfikovat. Každý řidič je ještě navíc vybaven dezinfekčními gely,” uvedl Ladislav Čechal.

Reklama

Výběr článků

Načítám