Hlavní obsah

Vzácný vzorek stříbra byl při Prokopské pouti umístěn do expozice muzea

Novinky, Tomáš Vašíček

Příbramská Prokopská pouť je jednou z akcí, bez kterých si letní kulturní program ve městě prakticky nelze překvapit. Letos byla její hlavní část - slavnostní průvod městem doplněna o vzácný asi desetikilový kus stříbrné rudy, který se podařilo vykoupit na německé burze a vrátit zpět do Příbrami.

Foto: Tomáš Vašíček

Řazení slavnostního průvodu.

Článek

Již po dvacáté páté se letos od pátku 4. července do neděle 6. července konala Prokopská pouť, kterou za podpory města Příbrami pořádá Spolek Prokop Příbram a Společnost občanů a přátel Březových Hor ve spolupráci s Cechem příbramských horníků a hutníků, Hornickým muzeem Příbram, Sborem dobrovolných hasičů Březové Hory a Římskokatolickou farností Březové Hory.

V průběhu pouti proběhlo několik koncertů, bohoslužba či polní mše, nechyběly klasické pouťové atrakce a stánky s různým pouťovým zbožím. Nedělní brzké dopoledne patřilo slavnostní přehlídce účastníků průvodu na centrálním náměstí T. G. Masaryka a následné hornické parádě, tedy slavnostnímu průvodu hornictva napříč celým městem. V průvodu nechyběli kromě organizujících spolků ani zástupci města, rožmitálské mažoretky, kapely, které hrály k pochodu nebo Baráčníci a další hosté.

Průvod letošní pouti měl však jednu specialitu. Ve speciálně vyrobených necičkách byl ve skleněné vitríně nesen zhruba desetikilový vzorek stříbra, který před nedávnou dobou vykoupilo za podpory Středočeského kraje a senátora Josefa Řiháka příbramské Hornické muzeum. Díky tomu má Příbram zpět unikátní kus horniny z místního dolu. Po desítkách let se objevila na mnichovské burze, kam se dostala z Rakouska.

"Jsem velmi rád, že máme symbolicky naše stříbro zpět, je to v Evropě ojedinělý vzorek a patří do Příbrami. Jsem rád, že jsem mohl pomoci muzeu jej získat a děkuji jeho pracovníkům za pozornost a profesionalitu, díky které jsme se o stříbře dozvěděli a mohli jej vykoupit," komentoval získání stříbra senátor Josef Řihák.

Pouti se zúčastnily opět tisíce příbramských občanů, zejména rodin s dětmi a rodin bývalých horníků a hutníků. Sledovaly jej stovky lidí a mnozí využili také speciální jednokorunové vstupné do expozic Hornického muzea, které bylo shodou okolností v květnu prohlášeno vládou ČR za národní kulturní památku.

Průvodu se zúčastnili také příbramští radní Jiřina Kaiserová a Juraj Molnár. "Moc děkuji organizátorům, že tuto akci každoročně pořádají. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších akcí, která svým zaměřením k Příbrami neodmyslitelně patří. Program byl skvěle připraven a vydařilo se také počasí, všichni se skvěle bavili, a to je důležité. Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit," komentoval akci Molnár. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám