Hlavní obsah

Vzácný královský nástroj je opět v nejlepší kondici

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dalo by se říci, že v kostele sv. Máří Magdalény v Deštném v Orlických horách proběhl 19. května dopoledne varhanářský koncert. Čtete správně, nebyl to koncert varhanní, ale opravdu varhanářský. „Dirigentskou taktovku“ přitom držel mistr varhanář Dalibor Michek.

Foto: Dana Ehlová

Mistr varhanář Dalibor Michek a jím rekonstruovaný varhanní positiv.

Článek

Tento nejlepší český varhanář a člen nejprestižnější varhanářské organizace ISO přivezl totiž zpět do Deštného obnovený varhanní positiv, postavený roku 1878 Franzem Fingerem z Kunčiny Vsi.

Památkově chráněný nástroj objevil zhruba před třemi roky v kostele v centru horské obce ve velmi zuboženém stavu varhaník Pavel Svoboda, umělecký ředitel festivalu F. L. Věka a předseda spolku PROVARHANY.

Díky spolupráci spolku, obce Deštné a farnosti zakrátko vznikl projekt na záchranu jediného dochovaného nástroje Franze Fingera – třírejstříkového positivu, který původně stál v kapli na Dříši.

Snahu všech podpořil dotací Královéhradecký kraj a také v tomto případě (stejně jako předtím při projektu v Husově sboru v Dobrušce a v kostele sv. Prokopa v Přepychách) se uskutečnilo několik benefičních koncertů, jejichž výtěžek putoval na sbírkové konto, navíc zájemci opět dostali možnost adoptovat varhanní píšťalu. 

A 19. května nastal den D. Nástroj starý 140 let, který se doslova a do písmene v Michkově varhanářské dílně na Vysočině podruhé narodil, se vrátil zpět do Orlických hor, ovšem rozebraný tzv. do šroubku, v tomto případě spíše do píšťaly.

Díky pochopení zástupců farnosti bylo na doporučení iniciátora celého projektu Pavla Svobody vybráno nejvhodnější umístění nástroje, tzn. vlevo od oltáře při pohledu z lavic v kostele, kde bude jednak dostatečně chráněn před slunečními paprsky a kde nic nebrání šíření zvuku.

A pak už začalo „skládání“ positivu, laikovi v mnohém připomínající koncert. Všechny píšťaly – kovové i dřevěné – a další prvky postupně nacházely své místo uvnitř varhanní skříně a krátce po dvanácté hodině zazněly první tóny, symbolicky zahrané špičkovým varhaníkem, u něhož vše začalo. Hlas varhan pak putoval dál do éteru prostřednictvím rozhlasových vln.  

A co královský nástroj čeká v nejbližší době? Podle Dalibora Michka se teď bude „sžívat“ s prostředím, poté dojde k jeho naladění, aby byl v nejlepší kondici připraven na slavnostní koncert v rámci XXVII. ročníku Tavení skla dřevem spojený s žehnáním.

Koncert se uskuteční v sobotu 4. srpna v 17 hodin a jeho protagonisty budou Pavel Svoboda (varhany), Iva Kramperová (housle) a Matěj Štěpánek (violoncello).  

Reklama

Výběr článků

Načítám