Hlavní obsah

Výzva Rodinného centra Srdíčko Potěš babičku přináší radost do domova důchodců

Novinky, Stanislava Dvořáková

Rodinné centrum Srdíčko v Ústí nad Orlicí stále hledá nové možnosti jak přinést radost nejen seniorům v domově důchodců, ale i těm, kteří žijí ve vlastních domovech, a jak pomoci i dalším službám, kde chybí ochranné pomůcky.

Foto: archiv RC Srdíčka

Výzva ze sociálních sítí.

Článek

Vedle praktické pomoci v nouzovém stavu současné doby je vzácným darem nadílení radosti. Protože RC Srdíčko má ze své činnosti bohaté zkušenosti s celými rodinami, vzpomněli si členové na opuštěné prarodiče v domově důchodců.

Protože vzhledem k liduprázdným ulicím plakátové plochy pozbývají smyslu, umístili na sociální síti výzvu k pomoci formou veselých obrázků a psaníček, zejména od dětí. Během týdne se ozvalo osm rodin, kde se začalo malovat, vyrábět a psát dopisy. Již v pondělí 20. dubna se v hokynářském krámku Srdíčka sešla celá taška těchto pozorností, které jednatel rodinného centra Daniel Dostrašil odnesl do Domova důchodců v Ústí nad Orlicí.

Ovšem samota a opuštěnost panuje i v domácnostech samostatně žijících seniorů, kde se navíc kupí množství práce, na kterou již fyzicky nestačí. I zde RC Srdíčko pomohlo zorganizováním mnoha dobrovolníků, kteří nahrazují chybějící terénní služby.

„Rodinné cetrum Srdíčko také spolupracuje v celospolečenské oblasti i s Probační a Mediační službou ČR. Poděkování od vedoucího střediska v Ústí nad Orlicí Roberta Oláha bylo tentokrát za ušití a distribuci roušek pro klienty a jejich rodiny, kteří neměli v dnešní nesnadné době jinou možnost, jak je získat,” hodnotí současnou výpomoc Daniel Dostrašil.

„I v samotném rodinném centru bylo v poslední době rušno. Během omezené činnosti a zavření dětské herny dobrovolníci zajistili různé opravy. Manželé Pinkasovi zorganizovali rekonstrukci chodby a truhlář Falta nainstaloval nové věšáky a botníky,” uvedl.

Nakonec s pomocnou rukou přišli i sami dosud fyzicky zdatní senioři, kteří provádí opravy a úklid na srdíčkovské zahradě. Ta byla nově uzavřena brankou, aby neutíkala batolata, ale hlavně, aby po uzamčení byl zabráněn vstup lidem, kteří toto zákoutí využívají ve večerních hodinách ke kouření a popíjení alkoholu.

Pro veřejnost pak slouží krámek bezobalového hokynářství Srdíčka, které zajišťuje prodej potravin za zpřísněných hygienických podmínek, navíc zde lze získat zdarma i ochrannou roušku.

Kavárna Zambar je zavřena, stejně tak i bohatě vybavená dětská herna.  Náhradou je možnost zapůjčení pro rodiny s dětmi deskových a karetních her.

Reklama

Výběr článků

Načítám