Hlavní obsah

Význam stromů v životě lidí a krásu dřeva představuje výstava Dřevo, dřívko, dřívečko

Novinky, Stanislava Dvořáková

Putovní interaktivní výstava, kterou Městskému muzeu v Ústí nad Orlicí zapůjčilo Centrum pro rodinu a sociální péči z. s. v Ostravě, umožní od 12. května do 15. června návštěvníkům poznat podstatu významu dřeva včetně vyzkoušení základních praktických činností.

Foto: Stanislava Dvořáková

Panely se zadáním 14 znalostních i praktických úkolů práce se dřevem nabízí interaktivní výstava v muzeu.

Článek

Dřevo je přírodní materiál, který je nejblíže přirozené existenci i potřebám člověka. Ve svých různých podobách slouží lidem od pradávna a v jeho letokruzích se ukrývá historický otisk lidské činnosti. Je zároveň zdrojem krásy, kdy kresba letokruhů a široká škála zbarvení dávají dřevěným výrobkům zvláštní půvab.

Hospodářsky je významnou surovinou, ekologicky nezávadnou, zdravotně prospěšnou, trvale obnovitelnou, z niž lze vyrobit prakticky cokoliv.

Probíhající výstava představuje dřevo v jeho různých podobách a užití. Pomáhá tak objasnit podstatu významu dřeva a jeho využití v každodenním životě.

Základním důkazem jeho nezbytnosti jsou stromy, bez kterých by neexistoval život na zemi. Vytváří tak vhodné prostředí volné krajiny a lesů, ve městech v podobě parků a zahrad. Navíc stromy poskytují potravu a úkryt hmyzu, ptákům i savcům. Výstava proto upozorňuje na ohrožení kyselými dešti, lesními škůdci a na kácení deštných pralesů.

Úvodní panely proto patří jednotlivým druhům jehličnatých, listnatých i tropických stromů, jejich vlastnostem, letokruhům, jež jsou vlastně kronikou, kterou o stromech píše příroda. I člověku dávají jistotu orientace v případě, že zabloudí.

Mezi řadou zajímavých informací návštěvník se doví, že nejstaršími stromy jsou tisy, lípy a duby v stáří až 1000 let, nejvyšším je sekvojovec obrovský vyskytující se v USA a dorůstající 110 až 120 metrů. V Čechách byl nejvyšší těplínský smrk s 58 metry, který však v roce 2008 vyvrátila vichřice. Nejrychleji rostoucí je bambus, který za 24 hodin naroste více než 1 metr. Následuje mnoho dalších údajů s označením nej.

Samotné dřevo pak má nezastupitelný význam jako materiál při stavbě obydlí, výrobě nábytku, nástrojů, lodí, povozů, kočárů, saní, dostavníků, hospodářského náčiní i předmětů do domácnost. Je zdrojem paliva a chemických surovin - pryskyřice, kaučuku a tříslové kůry. Myrha a kadidlo patřilo k nejdražšímu zboží antiky používanému k výrobě parfémů, léčebných prostředků, v Egyptě k balzamování těl mrtvých.

Zpracování dřeva dalo vzniknout specifickým řemeslům, kdy některá jsou dnes známá jen podle názvu (drvoštěp, metlař, kolář, bednář apod.), současná (truhlář, tesař) jsou velice žádaná a důkazem, že dřevo je surovinou třetího tisíciletí.

Dřevo je i vhodným materiálem pro umělecké ztvárnění. Pro dobré akustické vlastnosti se hodí k výrobě hudebních nástrojů. V řezbářských dílnách jsou vytvářeny světské a sakrální sochy, plastické obrazy, reliéfy, vyřezávaný nábytek s intarzií, což je královna uměleckých nábytkových technik.

Nepostradatelnou částí výstavy je praktické vyzkoušení některých činností počínaje sestavením puzzle, které vytvoří kmeny stromů, či složením dřevěného kola nebo sestavením dřevěného domečku. Opravdová fyzicky náročná činnost je zastoupena prací s hoblíkem a ruční pilou.

Výstava se pak loučí panelem nazvaným Přátelství se stromy, na kterém vybízí k lepšímu poznání jejich života, k nepustošení a neznečišťování lesa odpadky, které včetně domácích patří jedině do sběrných dvorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám