Hlavní obsah

Výzkumné centrum RICE v Plzni se už staví

Novinky, Alena Lochmannová

Rektorka ZČU v Plzni Ilona Mauritzová, hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, primátor města Plzně Martin Baxa a další významní hosté symbolicky poklepali na základní motor Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE), které je součástí Fakulty elektrotechnické ZČU.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Stavba nové budovy výzkumného centra bude dokončena v březnu 2015.

Článek

Symbolické poklepání na základní motor a zahájení výstavby se uskutečnilo ve středu 11. června. Stavba nové budovy výzkumného centra bude dokončena v březnu 2015.

„Jsem hrdá na to, že v areálu Západočeské univerzity vzniká výzkumné centrum světových parametrů. A protože jsme univerzitou euroregionu, ani jeho působnost se neomezuje pouze na Plzeň a Plzeňský kraj, ale může nabízet širokou škálu odborných i expertních služeb řadě firem v České republice i v zahraničí,” uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

„Základní motor je symbolem představujícím tradici elektrotechnického průmyslu, na kterou v našich laboratořích navazujeme a rozvíjíme ji dál,” uvedl proděkan pro vědu a strategii Fakulty elektrotechnické a vědecký ředitel RICE Zdeněk Peroutka.

Výzkumné centrum RICE funguje na Fakultě elektrotechnické ZČU od roku 2010, vědeckým týmům ale doposud chybělo zázemí vlastní budovy. Součástí nové stavby budou speciální laboratoře včetně světově unikátní halové laboratoře a zkušebny vysokonapěťové výkonové elektroniky a dopravní techniky, kde bude možné zkoumat a testovat nová zařízení až do 31 kV/4 MW.

„Pracujeme například na nových technologiích pro elektrárny nebo nových senzorech pro medicínu či armádu, které v praxi pomáhají zachraňovat lidské životy. S výsledky našeho výzkumu se každý může setkat v běžném denním životě při jízdě tramvají, trolejbusem nebo hybridním autobusem. Máme velké ambice a soustu nápadů; abychom je mohli přenést do reálného života, potřebujeme k tomu špičkový tým, silné průmyslové partnery a dobré projekty,” dodal Peroutka s tím, že RICE má již nyní zajištěno základní financování až do roku 2019.

Výzkumný tým RICE čítá v současnosti okolo 160 výzkumníků, kteří pracují na nových koncepcích pohonů, zejména pro dopravní techniku a náročné průmyslové aplikace, věnují se materiálovému výzkumu se zaměřením na organickou elektroniku či inteligentní senzory, vyvíjejí nová zařízení a technologie pro zvyšování účinnosti výroby elektrické energie a tepla a zaměřují se na vývoj nových diagnostických metod.

Celková výše dotace projektu RICE činí 625 miliónů Kč, z toho náklady na stavbu budovy představují zhruba 370 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám