Hlavní obsah

Využití areálu bývalého podniku Perla je stále středem zájmu odborníků i veřejnosti

Novinky, Stanislava Dvořáková

V Malé scéně v Ústí nad Orlicí jako doprovodný program festivalu Jeden svět proběhla speciální projekce dokumentu The Urbanized s cílem pomoci při dalším hledání využití prázdných prostor areálu bývalé Perly.

Článek

Občanské sdružení Spousti umožnilo v rámci probíhajícího festivalu Jeden svět zprostředkovat další setkání veřejnosti k problematice revitalizace areálu Perla. Tentokrát se jednalo o hledání zkušeností na základě pohledu světových odborníků, zainteresovaných pracovníků vedení měst a samotných občanů.

K seznámení s problematikou bylo použito stávajících výsledků obdobných situací z celého světa. V úvodu byl promítnut dokument USA/Velké Britanie The urbanized, v kterém zazněla řada názorů nejvýznamnějších světových architektů, územních plánovačů, autorů strategií a myslitelů, včetně jmen jako Sir Norman Foster, Oscar Niemeyer, Rem Koolhaas a dalších. Opomenuti nebyli ani obyvatelé, jejich potřeby a názory, kterým nový vzhled měst a nová koncepce přinese změny do jejich životů.

Nastolena byla existence slumů na předměstích velkoměst chudých států, ať Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky. Jednalo se o sociální řešení vycházející z potřeb této skupiny obyvatel. Dalším prvkem pro řešení změn měst jsou i vžité tradice, např. v Nizozemsku je obvyklý způsob dopravy na bicyklech řešen speciálním uspořádáním dopravních pruhů, odpovídajících této potřebě.

Dokument po této stránce ukazuje, že veškeré nutné změny moderní doby musí být řešeny citlivě s ohledem na člověka, jeho potřeby a vžité tradice. Následně k danému tématu vystoupili přítomní hosté s konkrétními údaji ze své praxe.

Mgr. Petr Klusáček Ph.D. se zaměřil na geografii sídel. Problematiku malých obcí porovnal s kvalitou života ve velkých městech. Poukázal na případy v Brně, Ostravě a Libereckém kraji. Obdobné problémy po zrušení továren měli i v Banské Bystrici, v Polsku, Litvě, Rakousku i Německu, kde se s minulostí rozloučili sice demolicí, ale vytvořili lesopark, v kterém byl jako památka ponechán tyčící se komín bývalého závodu.

Doc. Ing. arch. Michal Kohout seznámil s nutností v případě řešení bytové zástavby vzít v úvahu společenský rozměr města. Je třeba dodržet pravidla vnitřního uspořádání veřejného prostoru, chránit prvky přirozeného prostředí, pamatovat na potřeby uživatelů, poskytnout určitou míru bezpečnosti a nároků na dopravu.

Teoretickou úvahu doplnil Tomáš Kadeřábek informací o smyslu brownfielats (regenerace opuštěných a zanedbaných nemovitostí) na ukázce, jak se v průběhu 90. let změnil pražský Smíchov a další města v ČR v roce 2002.

Nakonec byl představen nově utvořený web věnovaný Perle 01. Jeho stránky na základě fotografií a map jsou návodem k zamyšlení nad novým řešením areálu. Od občanů se očekává zapojení do otevřené diskuze, vyjádření názoru, návrhů, od mladé generace představa využití technologií budoucnosti, které by vrátily Ústí nad Orlicí známé jméno ve světě a od starší generace udržení těchto snů v té rovině, která by sloužila i současnému životu.

Tak skončila druhá zajímavá beseda, která umožňuje aktivní podíl na výsledcích iniciativy a s novými poznatky pokračovat v příštím měsíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám