Hlavní obsah

Výtvarníci ze ZUŠ Dobruška sklízí úspěchy doma i v zahraničí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobruška - město, odkud kdysi vyšel do světa velkého umění dnes světoznámý malíř František Kupka - má i výtvarně bohatou současnost. V ZUŠ Dobruška velice úspěšně tvoří pod vedením Mgr. Petry Žďánské několik desítek školou povinných výtvarníků, navíc absolvovali i výměnný pobyt v Nizozemsku.

Foto: ZUŠ Dobruška (archiv)

Výtvarníci ZUŠ Dobruška pod vedením Mgr. Petry Žďánské v Holandsku.

Článek

Úspěchy ve výtvarných soutěžích

Fauna naší přírody – třetí ročník soutěže pořádané spolkem Myslivost. První místa obsadily Klára Kárníková a Sára Matoušková, třetí byla Denisa Černá. Ocenění dostali pozvánku na slavnostní vyhodnocení na Kuksu, které proběhlo včetně výstavy prací 7. října při Svatohubertských slavnostech na nádvoří Hospitalu.  

Madame Humanité pro rok 2017 - Cena „Madame Humanité“ se uděluje za kulturní a uměleckou činnost a za podporu humanistických a vzdělávacích programů pro děti a mládež ve světě. Na slavnost do Prahy byli pozváni: Amálie Marková - 7 let (Ptáček), František Vích - 9 let (Jak se cítí zvíře v kleci), Iva Kovářová - 12 let (Hlídač lesa),  Šimon Šinkora - 15 let (Jak vidím Madame Humanité).

Soutěž In My Homeland v Bulharsku - z došlých 3408 prací z mnoha zemí bylo vybráno 542 nejlepších. Uspělo jen šest českých a mezi nimi Alžběta Jandáčková.

Krajské kolo celostátní přehlídky výtvarných oborů ZUŠ - dobrušská zuška obdržela za projekt „bezDomov“ stříbrné pásmo a postoupila do celostátního kola. Mladší žáci získali v kategorii jednotlivosti  za svoji práci „Pexeso - odkrývačka“ stříbrné pásmo a postoupili do celostátního kola. Erik Petr s prací „Motýl odkrývá krásu svých barev“ a Sára Jechová za olejomalbu "Dívka" získali bronzové pásmo.

Zelenina plná vitamínů - 24. ročník výtvarné soutěže pro děti pořadané Českým zahrádkářským svazem. V kategorii Kresba + Malba "E" obsadila v rámci celé ČR 4. místo Katka Volfová.

16th International Art Exhibition for Children and Young People "Together" ve Finsku - z  6800 uměleckých děl vytvořených v 66 zemích bylo diplomem oceněno 670 autorů. Jedním z nich byla také  Aneta Vacková, které přišel diplom ze země tisíců jezer poštou.  

Výtvarníci v Nizozemsku

V posledním týdnu letních prázdnin absolvovalo šest žáků výtvarného oboru ZUŠ Dobruška výměnný pobyt "Art exchance 2017" s bohatým a inspirativním programem v Nizozemsku.

„Dobrušští žáci malovali v plenéru akvarelovými barvami či portrétovali seniory v místním domově důchodců. Velkým zážitkem a obohacující zkušeností byla návštěva sochařského ateliéru paní Els van Foeken, s níž vytvářeli sochy z kamene. Během návštěvy koňské farmy si děti vyrobily i vlastní čokoládu,” sdělila Mgr. Petra Žďánská, učitelka ZUŠ, s tím, že měli velké štěstí na krásné počasí, a tak si mohli užít i volné chvíle s plavbou po jezeře nebo koupáním. 

Žáci byli ubytováni v rodinách, kde se jim velmi líbilo. Zdokonalili si angličtinu, ochutnali místní jídla a poznali nové kamarády.

Reklama

Výběr článků

Načítám