Hlavní obsah

Výtvarnice Kateřina Šedá vystavuje v ostravském Domě umění

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu Bedřichovický poledník připravovala výtvarnice Kateřina Šedá spolu s Galerii výtvarného umění již delší dobu. Ve čtvrtek 14. listopadu se tedy návštěvníci vernisáže, která se uskuteční v Ostravě v Domě umění v Jurečkově ulici v 17 hodin přesvědčí o výsledku.

Foto: Josef Zajíc

Dům umění Ostrava. Výstava Kateřina Šedá: Bedřichovický poledník. Telefonní budky.

Článek

Kateřina Šedá bude prezentovat svůj projekt Bedřichovický poledník, který je součástí nového cyklu výstav ZISKY 2018 GVUO, v jehož rámci galerie prezentuje nákupy nových sbírek. V tomto případě se jedná o sadu pěti autorčiných her, které připravila v průběhu svého pětiletého projektu s dřívějším názvem Od nevidím do nevidím.

„Výstava Bedřichovický poledník shrnuje můj pětiletý projekt, který se  původně  jmenoval Od nevidím do nevidím. Realizovala jsem ho od roku 2011 do roku 2015,” uvedla Kateřina Šedá

V přízemním sále Domu umění je instalováno 12 replik telefonních budek, které občan cestující po Evropě může vidět v Londýně. V tomto městě může spatřit zvláštní lavičky, dvoupodlažní autobusy a další zajímavosti. V každé instalované telefonní budce je samozřejmě telefon a telefonní seznam s 300 jmény a telefonními čísly a jedna hra, kterou s občany Bedřichovic (část města Šlapanice) hrála.

„Můj projekt, to byla myšlenka, která se v obci Bedřichovice zdála šílená. Přesvědčila jsem lidi v Bedřichovicích, že den, který jsem náhodně určila na 3. září, bude den sváteční. V ten den nepůjdou lidé do práce, prostě si udělají volno, rodiče děti omluví ve škole a budeme společně slavit. V roce 2011 to bylo úterý 3. září,” vysvětlila Kateřina Šedá

Kateřině Šedé se podařil "husarský kousek". V roce 2011 přemístila letecky 80 obyvatel Bedřichovic do Londýna, kde se chovali jako „doma”. Takže v Londýně sportovali, slavili narozeniny, umývali auta a podobně. Do Bedřichovic dostala 80 malířů z Londýna, kteří malovali okolí jmenované vesnice. Celá její akce vyvrcholila přenosem londýnského náměstí do Bedřichovic. Dodnes jsou tam londýnské lavičky, londýnské rozcestníky, na dětském hřišti je maketa dvoupatrového londýnského autobusu.

„Ještě jedna zajímavost: jak jsem řekla, první sváteční den byl určen na úterý 3. září. Nyní jsem se dozvěděla, při událostech okolo úmrtí Karla Gotta, že i on nazpíval píseň: „Úterý 3. září - mělo by být červeně v kalendáři.” Postupně v letech 2012, 2013, 2014 a 2015 jsme vždy v ten den slavili svátek. Připravila jsem jim různé hry pro občany všeho věku. Projekt jsem uzavřela. Obyvatelé Bedřichovic pokračovali v projektu sami ve vlastní režii. I letos 3. září,” dodala autorka projektu.

Návštěvník vernisáže 14. listopadu bude udiven, stejně jako další návštěvníci po dobu trvání výstavy. Budou se moci uzavřít do telefonních budek, vytočit číslo a uslyší slova těch, kteří projekt v Bedřichovicích pod jejím vedením pět let prožívali, a prožívají dodnes.

Kateřina Šedá (1977) je výtvarnice a autorka sociálně zaměřených projektů. Za svou práci získala řadu ocenění, například Architekt roku 2017, Magnesia litera za publicistiku (Bronx, 2017), Nejkrásnější české knihy roku (Everything in perfect, 2014) a další.

Výstava ZISKY 2018 GVUO: Kateřina Šedá - Bedřichovický poledník 15. 11. 2019 - 26. 1. 2020. Kurátor: Yvona Ferencová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám