Hlavní obsah

Výtvarné hrátky s obrázky Ondřeje Sekory

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S doprovodným programem pro rodiny s dětmi k výstavě Ondřej Sekora: Mravenčí a jiné práce se Moravské zemské muzeum v Brně obrací především k tatínkům. Proč takto neoslavit Den otců a současně nepotěšit děti atraktivní programovou nabídkou?

Foto: MZM
Článek

S nápadem na slavení Dne otců přišla před 110 lety Američanka Sonora Smart Dodd. Uspořádala oslavu na počest svého otce, který se po smrti matky staral o ni a její sourozence. Oficiálně se Den otců začal slavit v USA až v roce 1966, poté se rozšířil do dalších zemí. V České republice je připomínán od roku 2007. Tento rok svátek připadá na neděli 21. června, v MZM však proběhne již o den dřív.

Moravské zemské muzeum si přeje zpříjemnit tatínkům jejich svátek programem Výtvarné hrátky s obrázky Ondřeje Sekory. Připojuje se tak k myšlence připomenout otcovskou lásku a péči. Na oslavě bude průvodcem sám Ferda Mravenec.

Šikula a všeuměl, vybaven neodmyslitelným červeným puntíkovaným šátkem, doprovází děti již od roku 1927. Byl nepochybně věrným kamarádem tatínkům i tatínkům tatínků, kteří jsou také zváni. Jistě si se svými dnešními malými kamarády Ferdy mravence a spol. rádi připomenou i další obyvatele hmyzí říše, jak se zrodili v představivosti významného českého spisovatele, ilustrátora a žurnalisty Ondřeje Sekory.

Jaká byla cesta legendárních postaviček ke slávě a popularitě? Jak probíhalo jejich putování z časopisu do knih, na prkna divadel a do světa filmu a televize? Na to i řadu dalších otázek odpoví doprovodný program pro rodiny s dětmi Ondřej Sekora: Mravenčí a jiné práce. V rámci programu účastníci nahlédnou do výstavy, zahrají si hry inspirované dobrodružstvími Ferdy Mravence a následně si vytvoří ve venkovním prostoru, na terase muzea, koláž či komiks z obrázků Ondřeje Sekory.

Tatínkové, šikulové, všeumělové, brouci pytlíci, s šátky i bez, v doprovodu dětí se mohou při příležitosti svého svátku těšit na vstup zdarma - stane se tak v sobotu 20. června od 13.30 do 17.00 hodin v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu 8 v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám