Hlavní obsah

Vytrvalostní závod 24 hodin na kole zahájil slunečný den a ukončilo uplakané ráno

Novinky, Stanislava Dvořáková

Společnost Rozhoupej město Ústí nad Orlicí v čele s ředitelem závodu Matoušem Pořickým a Daliborem Adamem zajistila v sobotu 1. července konání VI. ročníku závodu pro všechny odvážné vytrvalce z okolí i vzdálených míst ČR a Slovenska - tradiční 24 hodin na kole.

Foto: Stanislava Dvořáková

V neděli 2.července 10.hodina deštivého rána ukončila vytrvalostní závod 24 hodin na kole.

Článek

24 hodin na kole - kolik obsahuje okamžiků, kdy jezdec má touhu zastavit, usednout na lavici, která se nepohybuje, lehnout, spát. A přece, již jen strojovým rytmem, šlape do pedálů a ukrajuje tak další metry do výsledného vítězného počtu ujetých kilometrů.

V nočních hodinách je vysněnou představou ráno, 10. hodina znamenající konec, kdy jen oči plné vody a vratká chůze připomíná prožitých minulých 24 hodin. Člověk tak zápasí se svojí vůlí a navíc se jako protihráč přidala i příroda. Rozmary počasí tentokrát předvedly všechny své možnosti, slunečno, zimu, vítr, déšť.

Snad pro dokázání schopnosti překonávat nároky této disciplíny má závod své stálé příznivce včetně zvyšujícího se počtu nových. V letošním roce i přes nepříznivou předpověď počasí nastoupilo na start 63 závodníků z Orlickoústecka a z celé ČR (Praha, Pardubice Hradec Králové, Brno, Zlín, Ostrava, atd.) i ze Slovenska.

Navíc se rozšířila záliba v jízdě na koloběžkách, kterou absolvovalo rekordních 19 účastníků a přibyl i počet dětí do 15 let, kdy desetiletý Nikolas Slavík z Prahy si vybral také koloběžku a ujel 36,8 km.

Idyla příjemného závodu trvala jen do sobotního večera, kdy noc doprovázely četné dešťové přeháňky i silnější intenzity a ospalé deštivé ráno vydrželo až do 10. hodiny, kterou byl závod ukončen. Jen na vyhlašování vítězů se na chvíli ukázalo slunce, ale závěr s předáním putovního poháru byl opět doprovázen dešťovou sprškou.

V kategorii dětí do 15 let, které od 22. hodiny do 6. hodiny ranní na trať nesmí, 1. místo z loňského roku obhájil třináctiletý Robin Morávek z Dolních Libchav s ujetými 303,6 km. 2. místo získala desetiletá Jana Poláková z UO-Hylváty s 128,8 km a na 3. místě skončil šestiletý Patrik Kosek s Hradce Králové s 101,2 km, který se tohoto závodu účastnil již potřetí.

Protože nezletilé ratolesti obětavě doprovázejí maminky, takže ujeté kilometry jsou i jejich rekordem, byla Lenka Poláková, Petra Kosková a Zuzana Betlachová odměněna také účastnickým listem.

Kategorie koloběžek se účastnila dvě tříčlenná družstva - zvítězilo JiPaMa z Pardubického kraje s 377,2 km a dvě dvoučlenná družstva, kdy vítězným se stal Promotorsport z Medlova s 294,4 km.

Z devíti jednotlivců na koloběžkách si vítězství odnesl Aleš Kopecký ze Skuhrova nad Bělou s 349,6 km před Barborou Halenkovičovou z Ostravy s 340,4 km a Jiřím Škabrahou z Medlova s 303,6 km.

Závodu na kolech se účastnilo jedno tříčlenné družstvo USTA IBK (UO, UO, Pěčín) s 772,8 km a tři dvoučlenná družstva, kdy vítězem se stalo MIDAR Příbor s 782,0 km.

V kategorii jednotlivců na kolech se vítězem a tím i držitelem putovního poháru stal Michal Kubišta z Dlouhé Třebové s počtem 745,2 ujetých kilometrů. Tohoto závodu se účastnil po roční přestávce, před kterou získal za tři vítězství putovní pohár do trvalého vlastnictví a nyní usiluje o získání dalšího.

Na 2. místě skončil Stanislav Růžička z Křižanova s 745,2 km, ale horším časem, a na 3. místě Milan Jaroš z Ústí nad Orlicí s 653,2 km, vítěz minulého ročníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám