Hlavní obsah

Výtěžek Tříkrálové sbírky na Dobrušsku dosáhl rekordní výše. Šestimístná suma začíná poprvé osmičkou

Novinky, Dana Ehlová

Celkem 802 334 korun, to je výtěžek Tříkrálové sbírky pořádané Farní charitou Dobruška v sobotu 11. ledna v tomto městě, ale i v Opočně, Týništi nad Orlicí a dalších čtyřiadvaceti obcích i jejich místních částech. Částka dosáhla rekordní výše a o 109 500 korun překročila dosavadní loňské maximum.

Foto: Dana Ehlová

Pohled do kostela sv. Václava v Dobrušce v sobotu 11. ledna krátce po deváté ranní.

Článek

Poctivá příprava Tříkrálové sbírky 2020 ze strany Farní charity i dlouholeté zkušenosti se projevily na každém kroku, pro nezúčastněného to byla radost pohledět. Sobotou 11. ledna vše vyvrcholilo.

Stačilo přijít krátce před devátou ranní do dobrušského kostela sv. Václava, zcela zaplněného malými i většími Kašpary, Melichary a Baltazary, které doprovázeli vedoucí skupinek. Natěšení koledníci si nejprve společně zazpívali „svoji“ píseň My tři králové jdeme k vám a pak vyslechli P. Jozefa Kudlu a jeho požehnání před důležitou poutí.

Následovala tradiční společná fotografie na schodišti svatostánku a potom už se všichni vydali po svěřených trasách, aby navštívili obyvatele Dobrušky a regionu Podorlicka, potěšili je svým zpěvem a také dárkem v podobě cukříku. Za odměnu se jim plnila zapečetěná charitní pokladnička.

Tříkrálová sbírka ovšem nejsou jen dětští koledníci a dospělí se zapečetěnými pokladničkami, ale také mnoho dobrovolníků, bez nichž by se uspořádání tak rozsáhlé akce nemohlo uskutečnit.

Patří k nim řidiči, kteří odvezou děti do vzdálenějších míst, maminky, co napečou dobroty, jež po návratu králů z terénu rychle mizí ze stolů v pastoračním centru, a také stálé charitní dobrovolnice, které v den D vaří čaj, kávu, připraví chlebíčky i další občerstvení a také servírují tradiční, předem uvařený guláš.

Všichni do jednoho jsou podepsáni pod radostným a historickým výsledkem. Vždyť jen v samotné Dobrušce dosáhla letos výše 213 tisíc korun, tedy o 21 tisíc více než loni.

Konečná souhrnná částka signalizuje, že potřební lidé opět nezůstanou bez pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám