Hlavní obsah

Vystupoval pro nizozemského krále – letos zahraje poličským posluchačům

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný dirigent Sjef de Kort vystupoval i pro nizozemského krále, nyní putuje spolu se svým Haagským souborem komorní hudby po stopách Bohuslava Martinů. Těšit se na ně můžete již na začátku června.

Foto: Alena Jandlová
Článek

„V neděli 5. června 2016 v odpoledních hodinách zazní v prostorách poličského muzea hudba dechového Haagského soubor komorní hudby. Jde o těleso nadšených amatérských hudebníků z Nizozemska, zaměřující se mj. na českou hudbu. Každý rok jezdí na některé z míst, kde žili velcí čeští skladatelé, takto putovali po stopách Antonína Dvořáka či Josefa Suka, letos chtějí nasát atmosféru genia loci v místech, kde žili a tvořili Bohuslav Martinů a Leoš Janáček,“ uvádí muzikoložka poličského muzea Doc. Monika Holá, PhD. ‚

„Díla těchto autorů jsou také na repertoáru  souboru - poličským posluchačům se představí interpretací tří skladeb velikánů české hudby a to suitou pro dechový sextet Mládí Leoše Janáčka, Nonetem Bohuslava Martinů a Legendami Antonína Dvořáka v provedení dirigentem souboru Sjef de Kortem, absolventem Královské konzervatoře v Haagu a v současnosti dirigentem více komorních souborů. S jedním z nich dokonce nedávno vystupoval v haagském Rytířském sále za přítomnosti nizozemského krále,“ dodala.

K vystoupení bude využit prostor muzejního atria, které nabízí jedinečný zážitek z komorní akce jako je tato. Návštěvníci, kteří budou mít chuť se dozvědět více o slavném poličském rodákovi, mohou navštívit expozici věnovanou životu a dílu Bohuslava Martinů nebo po vystoupání 194 schodů nahlédnout do světničky pro pověžného, kde se Martinů roku 1890 narodil a kochat se pohledem na okolí z výšky 36 metrů z věže kostela sv. Jakuba.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám