Hlavní obsah

Výstup nad Svatý Jan pod Skalou turistu odmění vyhlídkou i malými vodopády

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vlakové zastávce Srbsko na trati Praha-Beroun právě začíná výlet, v jehož cíli na účastníky čeká nádherná vyhlídka i návštěva malých vodopádů. A během celé cesty procházka nádhernou krajinou nedaleko Berouna. Míříme do Svatého Jana pod Skalou.

Foto: Jana Bečková

Berounka vpravo naše cesta do Svatého Jana

Článek

Podle Berounky jsme šli podél skal, než nás turistická značka zavedla do lesa cestou do Svatého Jana pod Skalou. Cesta je mírná a vede lesem po silnici i kolem potoka a to přes Hostim, kde je restaurace a tudíž i první možnost občerstvení. 

A pak již jsme se dostali do prvního cíle výletu a to do již avizovaného Svatého Jana pod Skalou. Po občerstvení v restauraci Obecná škola jsme se vydali na nejtěžší úsek výletu - na výstup na skálu nad Svatým Janem. Jedná se o poměrně intenzívní, zhruba půlhodinové stoupání odměněné výhledem do krajiny a na obec s kostelem hluboko pod námi. 

Po pikniku na samém vrcholu skály jsme se po hřebeni dostali do Solvayových lomů, čili do skanzenu, v jehož areálu jezdí důlní vláček. Měli jsme štěstí a poslední vyjížďku spatřili. A pak pokračovali k poslednímu cíli naší výpravy - k Bubovickým vodopádům. 

Pokračovali jsme po zelené ve směru na Hostim a u vstupu do Arniky, což je soustava jeskyní v podzemí, pomalu stoupáme do vrchu. Zde jsme odbočili vlevo po neznačené lesní cestě a pak dále vpravo asi po 100 metrech a dostali jsme se na červenou značku. Ta nás dovedla až k Bubovickým vodopádům. Bohužel zde nebývá mnoho vody a tak už je to spíše název lokality než samotný přírodní útvar. Takže opravdové vodopády je možno vidět při intenzívnějších deštích či průtrži mračen.  

Odtud jsme pokračovali ke Kubrychtově boudě a pak už jen klesali až do Srbska a na nádraží.

Více fotografii z výletu ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám