Hlavní obsah

Výstavu Čas života s paličkovanou krajkou hostí galerie kladenské knihovny

Novinky, Lenka Juračková

Již podruhé je v Malé galerii Středočeské vědecké knihovny v Kladně k vidění zajímavá výstava paličkované krajky Ivany Dastychové pod názvem Čas života s paličkovanou krajkou. Výstava bude probíhat do 16. dubna vždy během otevírací doby knihovny.

Foto: Lenka Juračková

Krajkářka Ivana Dastychová při ukázkách.

Článek

Na výstavě Čas života s paličkovanou krajkou je možné zhlédnout výrobky Ivany Dastychové na motivy Velikonoc, Vánoc, ale také krajky jako ozdoby svátečních a svatebních šatů včetně paličkovaných ozdob ke svatební myrtě. Paličkovaná krajka je zde představena též jako bytová dekorace, oděvní doplněk včetně kravaty, náramku a náušnic. Nechybí ani měsíční znamení zvěrokruhu, šperky, obrazy, pantoflíčky nebo iniciály jména.

Pro ty, kteří by chtěli nahlédnout do tajemství výroby, jsou připraveny praktické ukázky paličkování ve dnech 14. a 25. března, 4. a 8. dubna. V tyto dny bude možné také zakoupit paličkované krajky a v závěrečný den výstavy - 16. dubna - proběhne prodej vystavovaných krajek.  

K praktickým ukázkám paličkování patří i ukázka nástrojů potřebných k umělecké práci krajkářky – stojánek s herdulí (válec vyplněný pilinami, na němž se krajka zpracovává), pláštíkové paličky (kterým se též říká paličky se sukénkou a jsou českou zvláštností, zbytek světa totiž používá paličky bez pláštíků). K dalším pomůckám patří podvinek (nakreslená předloha), nitě, háček, nůžky a špendlíky.

Vstup na výstavu je zdarma.

O autorce

Ivana Dastychová se narodila v roce 1966 v Kladně. Paličkované krajce se věnuje od svých patnácti let, nejprve byla během tří krátkých setkání uvedena do tajů paličkování jednou z moravských krajkářek, dále se učila již jako samouk. V roce 2004 absolvovala obor Ručně paličkovaná krajka a je nositelkou osvědčení Vzdělávacího spolku uměleckých řemesel Praha. Své studium v roce 2008 završila rekvalifikačním kurzem ve Vzdělávacím spolku uměleckých řemesel.

V současné době se snaží předávat své nabyté vědomosti dál, nabízí soukromé hodiny paličkování, mj. realizuje různé předváděcí akce a výstavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám