Hlavní obsah

Výstava Zapomenuté Oustí II představuje změny města v průběhu 120 let

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí připravila na začátek roku 2015 pokračování úspěšné výstavy z června loňského roku, kdy představila srovnávací fotografie starého a nového města Ústí nad Orlicí.

Foto: Pavel Kupka

Instalovaná výstava starých a současných fotografií ve foyeru Městské knihovny.

Článek

Město Ústí nad Orlicí změnilo v minulém roce natolik svoji podobu, že i rodilí Oušťáci často ztrácejí představu, jak dříve určitá místa vypadala. O to pro ně zajímavější byla instalovaná výstava fotografií kdysi jim známých míst, která se uskutečnila v červnu roku 2014.

Tato výstava se setkala s velkým zájmem a ohlasem, kdy se pamětníci hlásili s dalšími fotografiemi a znalostmi změn.

Pracovníci knihovny Alena Janková a Pavel Bartoš proto vybrali další fotografie z fondu Městské knihovny a spolu se zapůjčenými snímky obyvatel města zhruba od roku 1900 sestavili další sérii zdokumentovaných starých částí města a nejbližšího okolí v porovnání se současným stavem. Navíc ve spolupráci s místním muzeem doplnili ukázku starého Oustí o barevné záběry, kam černobílé fotografie nedosáhly, a to o kresby až z roku 1890.

K tomuto účelu Městské muzeum, kde zároveň do 1. února probíhá výstava k 160. výročí narození Jana Křtitele Kunstovného, zapůjčilo několik kreseb již neexistujících částí města Ústí nad Orlicí.

Jan Křtitel Kunstovný se narodil 22. července 1854 v Třeboni a v roce 1878 jako učitel přišel do Ústí nad Orlicí, kde setrval dalších 64 let svého života. Jako hudebník a divadelník se účastnil společenského života ve městě, ale hlavně maloval a kreslil. Tak vznikly stovky zobrazení městských stavení a zmizelých zákoutí z přelomu 19. a 20. století. Vzhledem k těmto dochovaným dokumentům byla jeho dílem zanechána budoucím generacím podoba města jinde nezaznamenaná.

Návštěvníkovi, ať v knihovně, tak v muzeu, je umožněn pohled do minulosti a možnost srovnání se současnou podobou. I tak v hloučcích probíhají často debaty, o kterou část města se jedná a jak to vůbec tenkrát bylo. Mladá generace se naopak diví, co všechno běh života přináší a jak se vše rychle mění.

Zajímavá i poučná výstava instalovaná téměř na 150 fotografiích ve foyeru knihovny potrvá do 29. ledna a je ji možno navštívit během provozní doby knihovny od pondělí do pátku od 9  do 18 hodin a v sobotu od 9 do 11 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám