Hlavní obsah

Výstava ve Frýdlantu nad Ostravicí připomíná malíře a grafika Leopolda Parmu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 15. června v 17 hodin zahájila kurátorka a organizátorka výstavy Mgr. Pavlína Běrská vernisáž obrazů a grafik ke 120. výročí narození Leopolda Parmy. Výstava je instalována v Galerii uměleckého smaltu a litiny ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Foto: Josef Zajíc

Úvodní plakát.

Článek

Leopold Parma (nar. 30. září 1891) patří k významným osobnostem beskydského kraje. Civilním povoláním byl učitel obecké školy. Vlastní pílí, snahou a talentem se vypracoval na uznávaného umělce v regionu.

"Ve své umělecké tvorbě se soustředil na realistickou krajinomalbu, nabídl především různé pohledy z prostředí Beskyd. Jeho dílo nemá bez vazby na zdejší region výraznější přesah a pro jakýkoliv výklad je tento kontext nepostradatelný. Patrně nejhodnotnější jsou akvarely, které vznikaly přímo v plenéru. Ceněné jsou i grafiky. Svou kvalitu mají také obrazy zpracované olejem, temperou či pastelem," uvedla kurátorka a organizátorka výstavy Mgr. Pavlína Běrská.

Jeho tvorba zahrnuje rozsáhlý soubor dřevorytů, akvarelů, a olejů. Také několik temper, pastelů, knižních ilustrací a drobné grafiky.

Parma již v mládí dokázal kolem sebe soustředit okruh přátel a známých různého společenského postavení. Nevědomky tak začal ovlivňovat okolí kolem sebe. "Výstava tak není jen připomínkou tvorby Leopolda Parmy k jeho výročí narození, ale také oslavou jeho osobnosti," doplnila Pavlína Běrská, která chystá knižní vydání Parmovy monografie.

Výstava zahrnuje padesát uměleckých děl logicky seřazených podle místa, kde umělec díla vytvořil.

Galerie uměleckého smaltu a litiny ve Frýdlantu nad Ostravicí je otevřena vždy ve středu, pátek a neděli od 9.00  do 12.00 hodin a odpoledne od 13.00 do 17.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám