Hlavní obsah

Výstava v Ostravském muzeu představuje díla Milana Fialy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 28. ledna je v přízemí Ostravského muzea k vidění výstava Milana Fialy nazvaná Pustotina. Výstavu vernisáží otevřel sám autor obrazů v 17 hodin. Potrvá do 3. března.

Foto: Josef Zajíc

Z výstavy Milany Fialy: Zleva Pustotina a Nepřesvědčuj.

Článek

Milan Fiala návštěvníkům výstavy představil obrazy a nastínil svou uměleckou dráhu a sérii výstav především v Polsku.

„Na této výstavě jsou takové tři garnitury obrazů. Jednak jsou to obrazy podle textu písní skladatele, zpěváka a textaře Marka Grechuta (1945), které jsou poznatelné také podle toho, že jsou v rámech 80 x 80 cm. Marka Grechuta teď už nikdo téměř nezná, ale byl to slavný umělec a v Polsku je to stále modla. Vždy v období, kdy zemřel (9. října 2006) se v prvním říjnovém týdnu v Krakově koná slavný Grechuta festival a já měl to štěstí, že jsem tam vystavoval,” řekl v úvodu vernisáže Milan Fiala.

Milan Fiala se narodil v roce 1955 v Uherském Hradišti. Od roku 1979 bydlí, žije a tvoří v Ostravě. Studoval na technických vysokých školách - VŠB Ostrava v oboru metalurgie a fyzika. Školu absolvoval v roce 1984. Dále studoval kontrolu kvality a metrologii na VUT Brno. Absolvoval v roce 1990. Od roku 1974 až do dnešních dnů měl řadu výstav v Československu, České republice, Slovensku a také v Polsku.

„Druhou garnituru zde na výstavě tvoří cyklus, který jsem nazval "ROK". Obrazy jsem vytvořil již v roce 2010. Cyklus byl poprvé vystaven ve Slavonicích. V průběhu let se obrazy měnily a potom dlouho ležely. Loni jsem se k nim vrátil, oprášil a přemaloval - a nyní jsou vystaveny zde v Ostravském muzeu. Třetí částí jsou obrazy nové, v menších rámech, které jsem maloval pro tuto výstavu, takže mají svoji premiéru,” dodal Milan Fiala.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám