Hlavní obsah

Výstava v Opočně představí v ČR dosud nevystavené originály malíře Františka Kupky

Novinky, Dana Ehlová

Malíř František Kupka, podle historika umění Jiřího T. Kotalíka náš nejsvětovější umělec, se narodil v Opočně. Zvláště v posledním desetiletí nejen malířovo rodné město, ale celý region opakovaně připomínají význam zakladatele abstraktního malířství a věnují náležitou pozornost jeho osobnosti.

Foto: město Opočno (archiv)

Výstava Kupka-Opočno-Puteaux představí u nás dosud nikdy nevystavené originály realistických obrazů Františka Kupky.

Článek

S Františkem Kupkou je spjat jednak projekt Rodný kraj Františka Kupky, založený v roce 2007, a také festival Opočno Františka Kupky, který se letos koná již počtvrté.

Hlavní festivalový víkend je za dveřmi a významu malíře odpovídá program doslova nabitý celebritami.  

Je jaksi samozřejmé, že se festival neobejde bez „setkání“ s tvorbou samotného Františka Kupky, narozeného 23. září 1871 v domě čp. 6 v Zámecké ulici v Opočně. Jeho rodné město si dalo opět záležet a připravilo s partnery z francouzského Puteaux vskutku jedinečnou expozici.   

Díky spolupráci obou měst se v pátek 30. května uskuteční vernisáž výstavy Kupka – Opočno – Puteaux, na kterou zapůjčilo ze svých sbírek originály realistických obrazů Františka Kupky právě Puteaux, v němž opočenský rodák strávil velkou část svého života a kde také 24. června 1957 zemřel.  

V České republice tak budou úplně poprvé vystaveny obrazy, které dosud ležely skryty v depozitáři ve Francii. Význam akce, jejímž kurátorem je známý pražský galerista a Kupkův velký obdivovatel Zdeněk Sklenář, dokumentuje i fakt, že záštitu nad ní převzali ministr kultury Daniel Herman, dále velvyslankyně České republiky ve Francii Marie Chatardová a francouzský velvyslanec v České republice Jean-Pierre Asvazadourian.  

Slavnostnímu zahájení v děkanském kostele Nejsvětější Trojice na Trčkově náměstí v Opočně budou vedle obou velvyslanců osobně přítomni představitelé měst Puteaux a Opočna a dále ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.  

Výstava Kupka – Opočno – Puteaux poběží do konce letní turistické sezóny. Od 31. května do 28. září tak mají návštěvníci Opočna a především příznivci výtvarného umění zcela ojedinělou možnost zhlédnout ve výstavní síni Františka Kupky na prvním nádvoří opočenského zámku výjimečné obrazy výjimečného umělce.

Otevřeno bude od úterý do neděle v době od 9 do 16 hodin  

Reklama

Výběr článků

Načítám