Hlavní obsah

Výstava šumperského muzea předvede krásu skla i taje jeho výroby

Novinky, Vladimíra Krejčí

Historii výroby skla mapuje nová původní výstava muzea v Šumperku. Návštěvníci si budou moci prohlédnout sklářské stroje i produkty, včetně vzácných uměleckých kousků. Přímo ve výstavní síni bude instalována autentická pec s výrobním nářadím. Vernisáž se odehraje ve čtvrtek 20. února v 17 hodin.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

František Zemek: soubor Rhapsody, 1960

Článek

„Chceme návštěvníky zavést do kouzelného světa skla, představit jeho obdivuhodnou krásu a umožnit jim nahlédnout do tajů výroby, která byla pro náš region typická a proslavila Šumperk daleko za hranicemi okresu. Hutě se nalézaly na šestnácti místech na velkolosinském, branenském, štíteckém i rudském panství,“ objasnila Miluše Berková, tisková mluvčí muzea v Šumperku. 

Historické stroje i pec 

Produkce sklářských hutí je na výstavě dokumentována nálezy skloviny a od 18. století i výrobky.

Postup vzniku foukaného skla přiblíží jednoduchá dílna s pánvovou pecí, vybavená vlastním nářadím. Ve výstavní síni budou unikátní historické stroje, brus i vrták z bývalého sklářského muzea v Rapotíně. 

„Někdejší slávu rapotínských skláren připomínají stropní svítidla i lisované sklo, například exportně úspěšné Petriho misky. Nechybějí ani umělecké předměty, včetně půvabných obrázků malovaných na skle. Dále lze zhlédnout nálezy sklářských artefaktů pocházejících z archeologických výzkumů posledních dvaceti let,“ upřesnila Berková. 

Na tvorbě výstavy se podílel archeolog Jakub Halama, historik Zdeněk Doubravský, historička umění Lenka Kirkosová a etnografka Mária Kudelová. Sestavili ji ze sbírek šumperského, olomouckého a jesenického muzea. Vzácné artefakty zapůjčila také Moravská galerie Brno, Vědecká knihovna Olomouc, zámek Velké Losiny, Národní památkový ústav Kroměříž i sklárny ve Vrbě pod Pradědem. 

Člověk tvůrce – příběh pátý 

Výstava Sklo, příběh pátý je součástí rozsáhlého cyklu Člověk tvůrce. „Je to další příběh o lidském umu a dovednosti. Výstavy o kameni, hlíně, dřevu a kovu, tedy nejstarších materiálech používaných člověkem, jsme uspořádali v letech 2009 až 2012. Cyklus zatím upoutal pozornost téměř čtyř tisíc návštěvníků,“ připomněla Berková.

K výstavě muzeum nabízí také komentované prohlídky pro žáky a studenty. Na Zelený čtvrtek 17. dubna od 9 do 16 hodin je naplánováno interaktivní tvoření se sklem.

Reklama

Výběr článků

Načítám