Hlavní obsah

Výstava Století plné zvratů je k vidění ve vstupní hale ostravské Nové radnice

Novinky, Josef Zajíc

Archiv města Ostravy, jako tradičně, připravil na září výstavu z historie města Ostravy především z archiválií, které archiv vlastní. Pondělní vernisáž výstavy zahájila ředitelka Archivu města Ostravy PhDr. Blažena Przybylová a primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.9.2017 Výstava Století plné zvratů. Vstupní hala Nové radnice.

Článek

Výstava Století plné zvratů aneb Ostrava ve 20. století je umístěna ve vstupní hale Nové radnice na Prokešově náměstí. Ještě před slavnostním zahájením tradiční výstavy přítomným zazpíval nově založený ženský sbor Notabene. Aby byla informace korektní - s jedním mužským sólistou.

Vernisáž v pondělí 4. září zahájila ředitelka Archivu města Ostravy PhDr. Blažena Przybylová spolu s primátorem města Ostravy Ing. Tomášem Macurou. Oba konstatovali, že si historii, tu dávno minulou i tu pro mnohé ještě v živé paměti, musíme připomínat a událostmi, které už proběhly a nedají se zvrátit, se aspoň poučit.

Primátor se zmínil o roce 2017, kdy si připomínáme 750 let od historické události, jíž he první zmínka o Ostravě z roku 1267. Při příležitosti vernisáže pozval občany města Ostravy a širokého okolí na dvoudenní akci Historický rej, která se bude konat 8. a 9. září v centru Ostravy.

Výstava Století plné zvratů je instalována na deseti velkoplošných panelech, na kterých se zabývá správním vývojem Ostravy a vývojem politickým v průběhu 20. století .

„K výstavě jsme měli v našem archivu množství materiálu. Bylo však velmi těžké vybrat ty nejdůležitější a nejpodstatnější materiály. Nakonec jsme zvolili linii správního vývoje a vývoje politického,” informovala Blažena Przybylová.

Správní vývoj města Ostravy je zachycen na jednom panelu. Z něho je patrné, že na počátku století máme jenom Moravskou Ostravu a město Přívoz a 32 samostatných obcí v okolí Ostravy. Na konci roku 1976 už tu máme jednu Ostravu, do níž se transformovalo dalších 33 samostatných obcí. Dnes je Ostrava rozdělena do 23 městských obvodů.

„Z politického pohledu jsme vybírali, co lidé v průběhu zažili. Jak já říkám - narodili se v monarchii, po první světové válce se ocitají v samostatné Československé republice, pak přichází První republika, okupace, protektorát a konec druhé světové války, rok 1945 a osvobození, pak rok 1948 a po něm důsledky politických procesů, které jsme se snažili také zachytit. Poté Pražské jaro, srpen 1968, další normalizace a rok 1989 a opět se lidé objevují v novém státním útvaru - České republice. To všechno jsme se snažili na panelech zaznamenat,” dodala Blažena Przybylová.

Výstava potrvá do 29. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám