Hlavní obsah

Výstava sbírek známek připomíná 80. výročí založení Klubu filatelistů v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od pátku 24. března do neděle 2. dubna v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí si lze prohlédnout sbírky známek, pohlednic a kreseb místního Klubu filatelistů, který 30. března oslaví 80 let od svého založení.

Foto: Stanislava Dvořáková

Poslední týden měsíce března je věnován v Městském muzeu ústeckým filatelistům.

Článek

Dne 30. března 1937 byl v Ústí nad Orlicí založen Klub filatelistů, který je zároveň členem Svazu českých filatelistů, takže jeho členové mimo vlastní činnosti ve městě se zúčastňují řady výstav propagačních i soutěžních v rámci dalších okresů České republiky.

K 80. výročí založení byla uspořádána výstava sbírek známek, pohledů a kreseb významných míst města Ústí nad Orlicí.

Prohlídka začíná ukázkou razítka používaného do roku 1919 poštovním úřadem v Ústí nad Orlicí. Pokračuje známkami z historických období České republiky až k významným výročím, např. 120 let železnice Svitavy - Polička (1896 - 2016).

Další sbírky známek zahrnují krásu vzdálených měst a krajin, historické události jako 200. výročí bitvy u Slavkova, 450. výročí narození Jana Jessenia, ale i známky s Dianou (Princess of Wales) let 1961 až 1997, či známky různých zemí vydané k přípravám přechodu na měnu eura.

Řada obrázkových pohlednic a dopisů je ukázkou známek z 50. až 60. let minulého století, které znázorňují nejrůznější motivy i vztah dané doby  k umění.

Nabídnuty jsou i kresby významných míst města Ústí nad Orlicí a velkou pozornost poutá sbírka pohlednic města a okolí z přelomu 19. a 20. století ještě z označením Wildenschwert.

Těmito ukázkami však výčet činnosti ústeckého Klubu filatelistů nekončí. O jeho pravidelných akcích jsou členové i veřejnost pravidelně informováni ve výstavní skříňce na ulici 17. listopadu, která zároveň slouží trvalé propagaci vydávaných kolekcí známek.

Od roku 1963 je zároveň čtyřikrát do roka (únor, květen, srpen a listopad) pořádána Oblastní filatelistická a sběratelská burza všech sběratelských oborů, které se zúčastňují nejen místní sběratelé, ale také z blízkého okolí i vzdálenějších míst. Pravidelně přijíždějí zájemci z Pardubic, Hradce Králové a Šumperka.

V současnosti je místem konání salonek I. patra hotelu Poprad ve Smetanově ulici, kde lze od 7.30 do 11 hodin prodat sběratelské přebytky a nakoupit jiné do svých sbírek.

Z důvodu, že s rozšířením internetu a mobilů opadl zájem o známky, kdy je vzácností dopis s nalepenou poštovní známkou, byla původní filatelistická burza rozšířená na další sběratelské obory, a to mince, odznaky, různé pamětní medaile a vyznamenání, včetně technické a sci-fi literatury.

Toto je zároveň pokusem přilákat mladou generaci, pro kterou v dnešní  době filatelie nepředstavuje atraktivní zálibu. Ústecký klub filatelistů má v současnosti 41 členů, kdy tato členská základna stárne a ubývá.

Trvalou připomínkou výstavy, výročí i zajímavé činnosti Klubu ústeckých filatelistů je pak také nabídka Pamětního listu a známky s přítiskem bubeníka od autora Václava Hejnáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám