Hlavní obsah

Výstava představuje všechny návrhy soutěže o nové logo města Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí probíhá od 15. ledna výstava všech návrhů, které byly zaslány na základě vyhlášené soutěže o nové originální logo města Ústí nad Orlicí pro užití v reklamě a propagaci cestovního ruchu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Galerie pod radnicí v Ústí nad Orlicí s vystavenými návrhy vyhlášené soutěže "Jednotný vizuální styl města".

Článek

V minulém roce Město Ústí nad Orlicí vyhlásilo jednokolovou veřejnou soutěž o vytvoření Jednotného vizuálního stylu města, která probíhala od 1. do 31. října.

Vyzvalo tím výtvarníky, aby vymysleli nové logo, sestávající z grafického symbolu a logotypu z názvem města s užitím pro tiskové materiály v oblasti turistiky a volnočasových aktivit, reklamní a užitkové předměty, vizitky a webové prezentace. Požadavkem byla jednoduchost, originalita, srozumitelnost, nezaměnitelnost a nadčasovost.

Soutěž vzbudila nečekaně velký zájem. Bylo přihlášeno šedesát návrhů od 47 účastníků z řad jednotlivců a soutěžních týmů, a to nejen místních, ale i z celé republiky. Jeden autor mohl podat až tři návrhy. Samozřejmě se zapojili i studenti místní střední školy uměleckoprůmyslové. 

Úroveň je různorodá od návrhů v jednoduchém náčrtu až po výtvarně zpracovaná loga. Námětem je převážně soutok řeky Třebovky a Tiché Orlice, malebná okolní příroda vyjádřená spojením piktogramu kopce a řeky s užitím počátečních písmen města. V několika případech se objevuje i doména ústecké radnice.

Aby orlickoústečtí občané mohli zasáhnout do rozhodnutí o vítězi, připravila radnice v Galerii pod radnicí od 15. do 31. ledna anonymní výstavu všech přihlášených návrhů. Náštěvníci po prohlédnutí mohou do připravené schránky vhodit lístek s číslem loga, o kterém mají dojem, že by byl nejvhodnějším vyjádřením města na oficiálních dokumentech.

Pro porovnání celkové činnosti města a jeho přínosu k současnému dění mohou navíc před odchodem z výstavní síně ještě nahlédnout do předložených almanachů dokumentujících jednotlivé akce ve městě a přečíst si zápisy ve vystavené kronice roku 2012.

V přiložené knize návštěv pak mohou v komentáři celkově zhodnotit úroveň vystavených návrhů, případně vyjádřit své připomínky.

Město Ústí nad Orlicí má také bohatou hudební tradici, kdy dlouho platilo přirovnání "V Oustí umí každý housti", o čemž svědčí i tradiční mezinárodní Kocianova houslová soutěž. V návštěvní knize lze proto číst od zástupce ústeckého hudebního světa připomínku, že mezi logy postrádá znázornění této tradice třeba v podobě houslového klíče.

Návrhy a hodnocení občanů začátkem měsíce února posoudí odborná komise a vítěze schválí rada města. Na autora vítězného loga čeká desetitisícová odměna. 

Výstavu lze navštívit a vyjádřit své stanovisko do 31. ledna, ve všední den mimo pondělí od 10 do 12 a od 14 do 17 hodin, v sobotu a v neděli od 14 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám