Hlavní obsah

Výstava Pavel Kantorek "Připomenutí roku 1968"

Novinky, Barbora Horešovská

Centrum InGarden za finanční podpory MČ Prahy 10, v rámci “Zásobníku projektů – město na míru”, pořádá navazující čtvrtý ročník výstavy humoru Pavla Kantorka. Výstava je umístěna nad Vodním světem v Malešickém parku a ke zhlédnutí bude od 13. srpna do 15. října 2018.

Foto: Barbora Horešovská

Obrázek, který pak Pavel Kantorek použil na PF 69

Článek

Výstava navazuje na akce, které proběhly v uplynulých třech letech. Pro čtvrtý ročník výstavy v Malešickém parku je připraven výstavní soubor 40 vtipů, který je zaměřen na autorovu tvorbu kolem přelomového roku 1968. Výstava je obohacena o 10 studií zobrazující vznik vtipu od jeho nákresu, včetně některých korekcí redaktorem a několik konečných podob vtipů. Tyto materiály centrum InGarden získalo po úmrtí pana Kantorka od jeho rodiny. 

Letos je výstava rozšířena o zajímavou anketu, do které se zapojí veřejnost, a to v podobě možnosti zaslat či donést spolku InGarden fotografie s Pavlem Kantorkem či dopisy z období před jeho emigrací. Takto získané materiály spolek InGarden zpracuje v koláž, která bude zveřejněna na FB stránkách Příznivci Pavla Kantorka.

Pan Kantorek byl nejen kreslíř, ale zejména vědec. Svůj život zasvětil teoretické fyzice a výzkumu času, kterému se věnoval na Rayendsově univerzitě v Kanadě.

O své kreslířské tvorbě říkal: “Humor je sice do značné míry univerzální, ale český humor je velice specifický, zejména v tom, že je tzv. černý, hodně absurdní. Češi mají vynikající humor, snad nejlepší na světě. Proto se mi tady tak dobře kreslí.”

Je to rok, co nás autor opustil, jeho humor a nadhled nás ale provází dál. Školicí centrum InGarden je výhradním zástupcem autorských práv Pavla Kantorka v České republice od roku 2010. Jeho tvorbu přibližuje pomocí výstav a prodejem tisků a dalších předmětů spojených s autorovou tvorbou.  

Reklama

Výběr článků

Načítám