Hlavní obsah

Výstava partnerských měst Ústí nad Orlicí a Popradu se nesla v duchu 100. výročí založení Československa

Novinky, Stanislava Dvořáková

Vernisáž obrazů a fotografií členek Jednoty důchodců v Popradě a Fotoklubu OKO v Ústí nad Orlicí proběhla 21. září v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí a následně pokračovala uvedením vernisáže 13. listopadu v Popradské galerii.

Foto: Jiří Kočí

Členové Fotoklubu OKO si na vlastní oči oživili vzpomínky na Štrbské pleso v bývalém Československu.

Článek

Kde ty naše hory jsou? Čtvrt století uplynulo od doby, kdy v školních učebnicích stálo, že nejvyšší horou Československé republiky je Gerlachovský štít v Tatrách. I když 1. lednem 1993 Československo zaniklo a obě národní republiky se staly zcela samostatnými subjekty, letité přátelské vztahy zůstaly.

Důkazem jsou partnerské vztahy mezi městy Ústí nad Orlicí a slovenským Popradem, které se datují od roku 1950, kdy probíhala spolupráce na území celého okresu. V té době spolupracovaly školy i podniky. Nová smlouva o partnerství a spolupráci byla podepsána v roce 2001. V posledních letech se do partnerských aktivit zapojili také senioři obou měst a ústecký Fotoklub OKO.

Významným podnětem spolupráce se tak stalo 100. výročí vzniku Československa. Obě partnerská města přispěla k těmto oslavám nejen společnou výstavou, ale také vzájemnými návštěvami.

První vernisáž obrazů členek Jednoty důchodců v Popradě a členů Fotoklubu OKO proběhla 21. září ve foyer Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí za účasti zástupce primátora Popradu Antona Andráše a tří popradských výtvarnic.

Na výstavě bylo představeno 28 obrazů tří amatérských malířek Jednoty důchodců v Popradě, Ing. Heleny Smolkové, Anny Krajčinovské a Gabriely Rothové, a 42 fotografií jedenácti autorů Fotoklubu OKO. Námětem byly nezapomenutelné přírodní krásy bývalého společného státu, ale také ukázky ze života s jeho současnými proměnami.

Od 13. listopadu byla pak výstava přesunuta do Popradské galerie, kde se vernisáže účastnili zástupci Fotoklubu OKO a Senior klubu Ústí nad Orlicí. V programu vernisáže byly položeny květiny pod fotografie Masaryka, Štefánika a Beneše s doprovodem československé hymny.

Pozvání ústeckých hostů bylo navíc spojeno s přijetím u viceprimátora města Poprad a s ubytováním ve Spišské Sobotě. Během čtyř dnů pobytu byly uskutečněny prohlídky okolí - Starého Smokovce, Tatranské Lomnice, Štrbského plesa, včetně nejmodernější galerie na Slovensku s expozicí Francisco Goyi.

Reklama

Výběr článků

Načítám