Hlavní obsah

Výstava Ostrava ve víru Velké války je k vidění ve vestibulu radnice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu ke stému výročí světového válečného konfliktu připravili ve vestibulu Radnice města Ostravy na Prokešově náměstí pracovníci Archivu města Ostravy (AMO). Vernisáž zahájili náměstek primátora Ing. Jiří Hrabina a PhDr. Blažena Przybylová, ředitelka AMO.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Ostrava ve víru Velké války. 1.7.2014

Článek

Od vypuknutí konfliktu, který vstoupil do dějin jako Velká nebo též první světová válka a který znamenal zásadní historický zlom v dějinách lidstva, uplynulo sto let. Výstava mapuje dramatické události léta roku 1914 a jejich konkrétní projevy a dopady na Ostravsku.

Prostřednictvím obrazových, písemných i tištěných historických dokumentů si mohou návštěvníci přiblížit dobovou situaci a atmosféru tak, jak ji prožívali Ostravané na počátku válečného konfliktu.

Na devíti panelech jsou zachyceny ohlasy sarajevského atentátu na následníka habsburského trůnu a nepokojů, jež tato událost vyvolala - přes vyhlášení všeobecné mobilizace až k bojům na frontách. Připomene hrůznou a tragickou stránku války - na Ostravsko přicházely desetitisíce raněných, tisíce Ostravanů se již nikdy nevrátily - i její ničivou sílu, kterou lidstvo do té doby nepoznalo.

Výstava upozorňuje rovněž na některé nepříliš známé souvislosti, například jakou roli vlastně Ostrava v době první světové války hrála, ať už jako sídlo armádních velitelství a posádkové město, či jako průmyslově-zbrojní komplex.

Téma válečného konfliktu proniklo i do produkcí pouličních flašinetářů. Jak to asi v té době bylo, předvedl ve svém pásmu Od Haliče až po Piavu Jaroslav Nitka v roli vysloužilého vojáka.

Výstava potrvá do 31. července. Vestibul Radnice města Ostravy je otevřen ve všední dny od 7 do 19 o sobotách a nedělích od 9 do 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám