Hlavní obsah

Výstava o neznámých osudech stavebníka brněnské vily Löw-Beer

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilu Löw-Beer v Brně nedal nepostavit nikdo z rodiny textilních magnátů Löw-Beerů, ale podnikatel Mořic Fuhrmann. Jeho dosud nepříliš známý životní příběh mapuje výstava s názvem Firma Mořic Fuhrmann 1918-1948, která je k vidění v galerii Celnice.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Michael Fuhrmann s autorem výstavy Jakubem Pernesem v galerii Celnice, 6. 9. 2018

Článek

Za první republiky bylo Brno v oblasti textilní výroby městem celosvětového věhlasu, už od druhé poloviny 19. století se mu přezdívalo moravský Manchester.

Mořic Fuhrmann založil firmu již v roce 1885 a hned od prvopočátku se soustředil se na výrobu úzkoprofilového zboží: plyšů, krimrů a především koberců (levnější napodobeniny peršanů). Výstava se věnuje textilní firmě Mořic Fuhrmann v kontextu let 1918, 1938 a 1948. Představuje historii tohoto podniku a předkládá výzvy, kterým museli němečtí židovští podnikatelé čelit po vzniku Československé republiky.

„Fuhrmannovi se zvládli se změnou poměrů velmi dobře vypořádat a jejich firma prosperovala i za první republiky. Vlněné koberce v té době vyváželi takřka do celého světa – do západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky i na Blízký východ,“ uvedl kurátor výstavy historik Jakub Pernes. 

Autorovi výstavy se podařilo získat řadu originálních materiálů od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna, v podobě unikátních fotografií, zaznamenaných vzpomínek na předválečné Brno, dopisů a dokonce i básní.

„Téměř celý život jsem sbíral doklady o rodinné historii a ukládal je ve svém počítači, ale nikdy mě nenapadlo, že bych je mohl představit veřejnosti,“ řekl bývalý novinář z Toronta Michael Fuhrmann. Zlom přišel v roce 2017, kdy ho kontaktoval historik Muzea Brněnska Jakub Pernes.

„Spolupráce s Michaelem byla nesmírně přínosná. Během naší korespondence se vynořila zapomenutá kapitola dějin Brna a neobyčejně pestrá mozaika rodinných vzpomínek a poutavých detailů. Krásným příkladem jsou třeba fotografie, na kterých Fuhrmannovi tráví volný čas na kluzišti v Lužánkách. Člověk si uvědomí, jak mohl vypadat každodenní život v Brně před sto lety. Tyto fotografie a mnoho dalšího teď můžeme představit veřejnosti,“ informoval Pernes. 

A proč se vila na Drobného 22 jmenuje vila Löw-Beer a nikoli Fuhrmannova? Synové Mořice Fuhrmanna vilu v Černých Polích prodali již v roce 1913 textilnímu podnikateli Alfredu Löw-Beerovi, který zde s rodinou strávil následující čtvrtstoletí. Nadto se jedná o rodičovskou vilu Grety Löw-Beerové, provdané Tugendhatové, jejíž rodinný dům – dnes světoznámá památka UNESCO – vyrostl ve svahu nad původní Fuhrmannovou vilou. 

Výstava Firma Mořic Fuhrmann 1918-1948 bude k vidění do konce roku 2018 v galerii Celnice, která je přístupná od úterý do neděle, od 10 do 18 hodin, vstup volný. 

Každou poslední sobotu v měsíci září, říjnu a listopadu se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy s jejím autorem historikem Jakubem Pernesem (29. 9., 27. 10. a 24. 11., vždy v 10 a 14 hodin, vstup volný, rezervace nutná). 

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejmladší pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám