Hlavní obsah

Výstava kaktusů představila překvapivou krásu těchto rostlin

Novinky, Stanislava Dvořáková

Vestibul Kulturního domu v Ústí nad Orlicí se od středy 7. června až do pátku 9. června pyšní neobvyklou krásou kaktusů a sukulentů, které na výstavu dovezli kaktusáři z východních Čech.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výstava upoutala pestrou krásou barev a rozmanitostí tvarů vystavených kaktusů.

Článek

Po dvouleté přestávce se do Ústí nad Orlicí vrátila tradiční červnová výstava kaktusů. Pěstitelé přivezli řadu svých výpěstků návštěvníkům na prohlédnutí včetně umístěného stolku s možností zakoupení.

Na rozdíl od minulých let, kdy výstavním místem byl velký fóliový stan v ulici u Mírového náměstí, byl tentokrát zvolen vestibul Kulturního domu, kde po tři dny od 8 do 18 hodin si lze výstavu prohlédnout. Navíc osvícený sál se zrcadlovými stěnami je tou nejkouzelnější kulisou pro tolik krásy, kterou příroda přináší.

V dlouhé řadě vystavených kaktusů se setkáme s poklady pěstitelů a majitelů krásných i vzácných druhů těchto rostlin z Ústí nad Orlicí, Chocně, Svitav, Damníkova, České Třebové, Vysokého Mýta a Trnávky u Moravské Třebové, odkud pochází nejvzácnější Copiapoa Lavii.

Pozoruhodné jsou sady barevných mexických kaktusů lékárníka a cestovatele Václava Šedy z Vysokého Mýta a bohatý sortiment určený k prodeji od aloe vera až po kaktusový muškát manželů Houdkových z Chocně.

Kaktusy jsou ideálními rostlinami pro každého, kdo se v pěstování okrasných rostlin příliš nevyzná. Přitom pro jejich zvláštní půvab a nezvyklou krásu jsou působivou dekorací každého prostředí.

S příchodem prvních návštěvníků se pak kaktusář Jiří Grund z České Třebové ujímá doprovodného výkladu. Tentokrát to je třída malých žáků, a tak výklad je zaměřen na seznámení s druhy kaktusů, které píchají a které si lze pohladit. S příchodem dospělých a studentů se mění i informace.

„Vlastí kaktusů je výlučně americký kontinent, jedině rod Rhipsali má svoji domovinu v Africe. Jsou to rostliny, které slouží nejen na ozdobu, ale také jako užitkové. Navíc značný počet těchto rostlin produkuje medicínsky cenné účinné látky. U nás se objevily v první polovině 16.století na dvoře císaře Rudolfa II., zřejmě jako kuriozita či k využití pro alchymii. Zvláštností je, že se běžně po celém světě používají jen latinská jména. U nás se setkáme pouze s některými lidovými názvy jako vánoční a velikonoční kaktus, se sukulentní kráskou Adenicum jak pouštní růží a aloí jako sokolí pero.”

Po praktickém představení jednotlivých zástupců vystavených kaktusů následují ještě podrobné informace o jejich pěstování, zejména používání zálivky.

S příchodem studentů ústeckého gymnázia s doprovodem jejich profesora biologie Mgr. Pavla Holáska si lze poslechnout i zasvěcený odborný výklad o podmínkách jejich výskytu v přírodě, stáří a velikosti, kdy sloupovité dosahují až 5 metrů výšky, různých stadiích květenství, závislosti na množství vody, o střídání období klidu s růstem a dalších odlišnostech sukulentních rostlin.

Doplněním informací je pozvánka Českého svazu ochránců přírody Podorlicko-Česká Třebová na výstavu kaktusů, netřesků a bylinek, která se uskuteční ve dnech 28. června -1. července v Ekocentru-Podorlicko v České Třebové.

Reklama

Výběr článků

Načítám