Hlavní obsah

Výstava kaktusů a sukulentů je tři dny k vidění v Ostravě-Porubě

Novinky, Jiřina Soukupová

Ve středisku přírodovědců v Ostravě-Porubě se od 4. června koná prodejní výstava kaktusů a sukulentů (9 – 17 hodin). Výstavu pořádá Klub kaktusářů a prezentuje na ní různé druhy sukulentů a kaktusů, z nichž některé jsou určeny k prodeji.

Foto: Jiřina Soukupová

Lumír Král, předseda Klubu kaktusářů.

Článek

Ve středu výstavu navštívilo kolem 50 lidí, převážně z okolí, návštěvníci si se zájmem prohlížejí výstavní kousky, někteří si kaktusy také kupují, k dispozici jsou kaktusy malých i velkých rozměrů, stejně jako četné druhy sukulentů.

Kaktusářství má na Ostravsku hluboké kořeny, první dochovaná písemná vzpomínka je z pera básníka Petra Bezruče (1867-1958), kdy se zmiňuje o Spolku pěstitelů kaktusů. V roce 1889 vznikla německá kaktusářská společnost DKG.

Podrobnosti se zachovaly o sbírce Franze Kukola z Troppau (dnešní Opava), který ve své době (roku 1922) vlastnil veliké zahradnictví, traduje se, že své manželce, kterou si přivezl z 1. světové války z Albánie, nechal přivézt dva vagóny kaktusů. Později jeho sbírku spravoval Vilém Kitler.

Samostatný organizovaný kroužek kaktusářů byl založen 14. 1. 1954 a měl 200 členů. V té době se již začal vydávat časopis Ostník, který dodnes vychází každý měsíc, informuje své členy o aktualitách v oblasti kaktusářství a také např. o tom, kdo dostal cenu Zlatý Alberto, prestižní cenu, udělovanou jednou ročně vítěznému kaktusáři.

Dnes má Klub kaktusářů v Ostravě asi 60 členů, jeho předsedou je Lumír Král. Výstava kaktusů ve Středisku přírodovědců v Ostravě-Porubě na Čkalovově ulici potrvá do pátku 6. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám