Hlavní obsah

Výstava k 70. výročí atentátu na Heydricha bude k vidění i v Dubé

Novinky, Petra Volejníková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poutavě zpracovaná putovní výstava na téma nejen samotného atentátu na říšského protektora, ale vůbec na téma II. odboje a historických souvislostí, které vedly k tomuto významnému odbojovému činu a také k tragickým událostem, které následovaly... K vidění bude i v Dubé na Liberecku.

Foto: Petra Volejníková

Vstup na výstavu

Článek

Výstavu připravila v rámci 70. výročí atentátu na Heydricha Asociace nositelů legionářských tradic. Přes značný zájem se Veterán klubu podařilo zajistit tuto výstavu i pro město Dubá.

V pondělí 25. června v 17.30 hodin v Galerii Šatlava v budově Městského úřadu v Dubé proběhne vernisáž výstavy za účasti představitelů města a hejtmana Libereckého kraje Mgr. Stanislava Eichlera. Vernisáže se také zúčastní autorka výstavy Jindra Svitáková a předseda Asociace nositelů legionářských tradic Jaroslav Houška. V případě dobrého zdravotního stavu dorazí i přímý účastník II. odboje z Československé obce legionářské Jednota - Liberec, brigádní generál Stanislav Hnělička.

Téměř před měsícem to bylo právě 70 let, kdy členové paraskupiny Anthropoid vykonali ortel nad zastupujícím říšským protektorem Reinhardem Heydrichem. Byl to nejvýznamnější čin domácího i zahraničního odboje v období druhé světové války – symbol odporu českého národa a dalších evropských porobených národů proti německému nacismu.

Pro většinu současné generace, žijící ve svobodném státě, se může zdát připomínání období nacistické okupace zbytečné a mravní postoje válečné generace Čechů a Slováků velmi vzdálené, až nepochopitelné. Teror bohužel v různých formách stále ovládá životy milionů lidí na této planetě. Také proto je velmi důležité připomínat tento čin spravedlivé odplaty za genocidu a teror i po sedmdesáti letech.

Druhou důležitou linií je připomenutí jasného faktu, na který se často zapomíná: teprve po operaci Anthropoid a následných represích (druhá polovina roku 1942) – odvolaly Francie a Velká Británie svůj podpis pod Mnichovskou dohodou. Důsledkem toho bylo, že Československo bylo po roce 1945 obnoveno v původních předmnichovských hranicích, což zdaleka nemuselo být samozřejmé nebýt atentátu.

Návštěvníci výstavy budou mít možnost zakoupení doprovodné publikace, která zahrnuje období od podpisu Mnichovské dohody v roce 1938, přes vznik Protektorátu Čechy a Morava až po rok 1942, atentát na Heydricha, co mu předcházelo a co následovalo.

Především se věnuje úloze domácího odboje a osobnostem, bez jejichž obětavé pomoci a nakonec i životních obětí by tento nejvýznamnější odbojový čin v Evropě v období 2. světové války nebyl uskutečnitelný. Publikaci zpracovala Jindra Svitáková, autorka výstavy, šéfredaktorka časopisu Historický kaleidoskop, která se jako redaktorka věnuje tomuto období české historie, za odborné pomoci historika Jaroslava Čvančary a na motivy jeho rozsáhlé trilogie Někomu život, někomu smrt a knihy Heydrich.

Výstava bude zpřístupněna v unikátních prostorách městské šatlavy v termínu 25. června - 29. července ve všední dny od 8 do 18 hodin, o víkendech od 8 do 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám