Hlavní obsah

Výstava fotografií pozvala diváky na cestu po Taiwanu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Galerie Malé scény v Ústí nad Orlicí ve spolupráci s fotoklubem OKO otevřela od 3. do 30. března vernisáží výstavu fotografií Taiwan objektivem Bohuše Hácové, která je nejen vzpomínkou na dovolenou v roce 2015, ale i příležitostí oslavy jejího životního jubilea.

Foto: Stanislava Dvořáková

Úvodní plakát výstavy.

Článek

Taiwan - exotická dovolená na východoasijském ostrově, který portugalští mořeplavci v 16. století pojmenovali Ilha Formosa - Krásný ostrov. V současné době je pro české turisty lákavou destinací snové dovolené, kdy spolu se Slováky tvoří jedno z největších zastoupení obyvatel Evropy na tomto ostrově.

Neodolala této nabídce ani Bohuše Hácová, která s fotoaparátem projela touto oblastí a jako členka fotoklubu OKO se podělila se svými poznatky se členy klubu i širokou veřejností. Její zásluhou lze načerpat zkušenosti pro vybranou dovolenou v roce 2016, případně se podrobně seznámit s touto vzdálenou zemí.

Na 72 fotografiích tak před návštěvníky výstavy v Malé scéně v Ústí nad Orlicí defilují scenérie divoké tropické přírody, vysokých pohoří, malebných pláží, starobylých památek i rušných velkoměst.

Vyprávění na základě přiloženého textu a vystavených fotografií začíná v hlavním městě Taipei, kdy během tří strávených dnů poznala odlišnou kulturu i rušný život velkoměsta. Nezapomenutelný byl výstup po stovkách schodů na Sloní vrch s výhledem na budovu Taipei 101, která je od roku 2004 se svými 101 patry a výškou 509 metrů jednou z nejvyšších budov světa.

Další fotografie představují chrámy, z nichž největší, každodenně hojně navštěvovaný, je komplex Chiang Kai-shek Memorial, muzeum a neodmyslitelné noční trhy se stánky plnými nejrůznějších jídel a ovoce. Tamní kuchyně je velice pestrá s použitím celé řady zvláštních ingrediencí. Lákavou nabídku pohoštění pak představuje fotografie Pozvání na oběd. Pokud se týká samotné atmosféry velkoměsta, všude vládne pohoda, pořádek a vzorně fungující doprava.

Po přejezdu rychlovlakem převážně po mostních viaduktech, dosahujícím rychlosti až 350 km/hod., následuje návštěva druhého největšího města ostrova Kaohsuingu.

Četné fotografie pak představují obyvatele ostrova při práci: rybáře, opravu sítí, práci na rýžovém poli, na lánech čajovníku, prodavačku škeblí a uklízečku. Pro všechny platí obecně přijaté krédo - tvrdě pracuj a usilovně šetři. Jejich celoživotním cílem je dům, auto a syn.

Další řada fotografických snímků se týká využití volného času: ukázky koncertu se stovkou mladých hudebníků, tanec v parku, zábavu důchodců, sportování, cvičení tai-či.

Největší turistickou atrakcí je národní park Taroko - mramorový kaňon s horskou řekou, útesy a jeskyněmi, půvabnými mosty a svatyněmi. Na začátku stojí buddhistický chrám, postavený na památku 450 dělníků, kteří přišli o život pod padajícími balvany ze skal při stavbě silnice.

Z četných krás ostrova to jsou dále fotografie malebných pláží, které střídá bujná zeleň strmého pobřeží, jezerní posvátný ostrov, Lotosové jezero, křišťálová jezera Slunce a Měsíce, rozbouřené moře, dílo z písku a termální prameny.

Zajímavou architekturu představují historické budovy, četné buddhistické chrámy, kláštery a svatyně, svítící chodníky ulic velkoměst a stanice metra.

Kytice květů s přáním mnoha dalších šťastných let pak uzavřela úvod výstavy fotografií Bohuše Hácové.

Reklama

Výběr článků

Načítám