Hlavní obsah

Výstava Fenomén Igráček poprvé představí nejoblíbenější dětskou hračku v podobě dvou významných žen

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Fenomén Igráček v Regionálním muzeu v Litomyšli uvede dvě významné dámy, které ovlivnily českou historii v podobě originálně zpracovaných figurek. A to Magdalenu Dobromilu Rettigovou, známou autorku kuchařek, a šlechtičnu Marii Manrique de Laru, která přivezla do Čech Pražské Jezulátko.

Foto: Mgr.Kateřina Goroškov, firma Efko

Regionálním muzeu v Litomyšli

Článek

„Mimo jiné na výstavě v regionálním muzeu v Litomyšli její návštěvníci uvidí také portréty dvou jmenovaných historických postav vytvořené Renatou Edlmanovou. Současně s výstavou si mohou projít rovněž stálé expozice litomyšlského muzea, které představují bohaté dějiny města od jeho počátků až do současnosti. Není bez zajímavosti, že renovace litomyšlské výstavní budovy doznala roku 2014 nejvyššího ocenění v prestižní soutěži Gloria musaealis,“ uvedla Mgr. Alena Binarová, Ph.D,  kurátorka muzea.

„Putovní výstava Fenomén Igráček bude pro litomyšlské muzeum naladěna předvánočně. Ideální vánoční dárek pro děti v podobě Igráčka si budou moci návštěvníci zakoupit přímo na recepci muzea. Druhou adventní neděli si potom budou moci přijít do muzea do výtvarné dílny domalovat a dotvořit postavičku Igráčka podle vlastní fantazie a vkusu,“ sdělila Mgr. Věra Stojarová, kurátorka výstavy.

Výstava, prostřednictvím níž se návštěvníci seznámí s desítkami figurek Igráčka nejrůznějších povolání v historických i moderních variantách, bude zahájena slavnostní vernisáží 1. prosince a potrvá do 1. března příštího roku.

Speciálně pro litomyšlskou výstavu byly vytvořeny dvě originální postavičky Igráčků z dílny Miroslava Svobody. Jedná se o zpodobnění dvou historických osobností, jejichž životy jsou spjaty s Litomyšlí, a to šlechtičny Marie Manrique de Lary, manželky stavitele zdejšího zámku Vratislava z Pernštejna, a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové.

Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma Efko-karton s.r.o. ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a Inspirací Zlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám