Hlavní obsah

Výstava 120 let MHD v Ostravě je k vidění v Ostravskému muzeu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpoledne 8. července v 17 hodin zahájila výstavu 120 let MHD v Ostravě ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová. Přízemím muzea návštěvníky vernisáže provedl Roman Kadlučka, ředitel společnosti Dopravní podnik Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ostravské muzeum : Výstava 120 let MHD Ostrava 8.7.2014:

Článek

Výstava 120 let MHD v Ostravě je umístěna v přízemních prostorách Ostravského muzea. Na 14 panelech dokumentuje historii vzniku a vývoje městské hromadné dopravy v Ostravě od konce 19. století po současnou dobu.

Potřeba vybudovat hromadnou dopravu v centru Ostravy se projednávala již v roce 1882. Teprve Brněnská společnost místních drah se ujala stavby parní tramvajové linky. Tak se stalo, že v den narození císaře v období Rakousko - Uherska 18. srpna 1894 byl zahájen provoz parní tramvaje na trase z Přívozu do Vítkovic.

Kromě dopravy osob byla provozována i nákladní doprava. Z velké části šlo nejprve o přímý přechod železničních vozů na tramvajovou trať, protože rozchod kolejí je stejný - přesně 1435 mm. Jak šel čas, byly v Ostravě -  centru zaváděny další linky. Trasy se rozrůstaly i na pravý břeh řeky Ostravice tedy na území Polské - Slezské Ostravy.

První elektrické tramvaje byly zavedeny v Ostravě a na okolních linkách 1. května 1901. Postupem času se linky rozrůstaly do dalších úseků. Jezdilo se již do Vítkovic, Mariánských Hor, Svinova a dalších částí dnešní Ostravy.

Autobusy a trolejbusy

V roce 1930 byl do městské hromadné dopravy zaveden první autobus. I autobusové linky se prudce rozrůstaly a přes potíže se dopravní obslužnost rozšiřoval. V lednu 1949 byly sloučeny všechny dopravní podniky a vznik Dopravních podniků města Ostravy.

Dalším důležitým momentem v historii hromadné osobní dopravy bylo slavnostní zahájení trolejbusové dopravy dne 9. května 1952. V dalších obdobích byly zaváděny nové trasy a linky jak tramvajové, autobusové tak trolejbusové dopravy. Rozrustala se nová sídliště v Ostravě - Porubě, v Hrabůvce, v Ostravě - Zábřehu a tam všude byly zaváděny nové linky. K 1. červenci 1985 bylo zavedeno mechanické odbavování cestujících. V roce 1996 provozování MHD převzal Dopravní podnik Ostrava a.s. 

V současné době se podle náměstka primátora města Ostravy Tomáše Suchardy městská hromadná doprava stále rozšiřuje a zlepšuje. Byly rekontruovány  zastávky a terminály ve Svinově a u hlavního nádraží v Ostravě. Jsou budovány nové zastávky a zlepšuje se bezpečnost cestujících. Připravuje se vybudování terminálu na Dubině a také na Hranečníku.

O tom všem se  velmi podrobně může návštěvník dozvědět na výstavě 120 let MHD Ostrava v Ostravském muzeu, která potrvá do 31. srpna 2014.

Pak budou následovat oficiální oslavy a to 13. září 2014 kdy Dopravní podnik Ostrava a.s. uspořádá Den otevřených dveří s doprovodným programem v areálu vozovny a garáží v Ostravě - Porubě a v areálu dílen v Ostravě - Martinově. V průběhu oslav budou vyhlídkové jízdy pro veřejnost na trasách MHD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám