Hlavní obsah

Vysoké Tatry se staly evropskou destinací roku 2019. Potkáte tu lidi z celého světa

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Známý a prestižní turistický průvodce Lonely Planet označil Vysoké Tatry za nejlepší destinaci v Evropě, kterou doporučuje tento rok navštívit. První místo dostaly Tatry pro svůj mýtický charakter. Návštěvníky očaruje říše křivolakých hor a majestátních vodopádů, jako i možnost pozorovat medvědy.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Vysoké Tatry se staly evropskou destinací roku 2019. Pan Stanislav z Klatov tráví každoročně dovolenou ve Vysokých Tatrách už pojedenácté

Článek

Pro zážitky a divokost přírody jsou Vysoké Tatry nazývány rájem pro dobrodruhy. Návštěvníky také zaujmou vysokohorské louky, sto horských ples a hlavně možnost vidět kamzíky, sviště a rysy ve volné přírodě.

Radost ´Tatranců´ je oprávněná. Vždyť zpráva o prvním místě Tater proběhla světovými médii. Zachytili ji desetitisíce lidí od Los Angeles, přes Buenos Aires po australský Perth. Není divu, že v letošním roce v Tatrách potkáte lidi z celého světa.

Nejnavštěvovanější lokality

Na území TANAPu se nachází přibližně 600 km značkovaných chodníků, které dovedou turisty k nejzajímavějším místům Vysokých Tater. Turistické chodníky procházející dolinami umožňují výstupy na vysokohorské chaty, náročné i méně náročné vrcholy, jako i přechody přes sedla.

Drtivá většina lidí má namířeno na Skalnaté pleso, Štrbské pleso a do Smokovců. Hojně vyhledávané jsou výstupy na Rysy, Kriváň, Predné Solisko, Slavkovský štít. Velmi oblíbené jsou túry na Hrebienok, Popradské pleso, k Vodopádům Studeného potoka, nebo atraktivní túry na vysokohorské chaty - Téryho chata, Sliezsky dom, Chata pod Rysy, Rainerova chata, oblíbená je i Belianská jeskyně.

„Tatry jsou moje srdeční záležitost"

Jako o skvělé věci hovoří o titulu ´Best in Europe 2019´ Stanislav Jakubčík z Klatov. Jde o rozeného Slováka, který už ale 40 let žije v České republice.

„Pokud jsou Tatry TOP evropská destinace, tak se tam mnozí určitě vydají a budou je chtít vidět. Já už tam jezdím od roku 2009 nepřetržitě s mojí manželkou, takže letos jsme tady už pojedenácté. Na dovolenou každoročně v srpnu vyrážíme do Vysokých Tater a tam absolvujeme celodenní vysokohorské túry. Protože mám sedavou práci, je to pro mne úžasný relax, a Tatry jsou moje srdeční záležitost. Mám k nim zvláštní vztah. Když mi bylo 19 let, byl jsem pracovně ve Vysokých Tatrách, kde jsem zpracovával mapy, což byly každodenní túry po tatranských hřebenech.. Takže teď se sem opětovně vracím a velice rád. Z dovolené si přivážím spoustu videomateriálu a fotografií a to mě v zimním období, když si vše znovu prohlížím, „nabíjí,” popsal pan Stanislav.

Turistické informační kanceláře stojí v první linii 

Říkáme jim informační kanceláře a tvoří pomyslnou první linii pomoci návštěvníkům Tater. Nejčastější činností týmu informační kanceláře je odpovídat na otázky turistů. Nejvíc se ptají na turistické trasy, na co si dát pozor, co dělat v Tatrách, když prší apod.

Turistická informační kancelář ve Starém Smokovci každý rok pomůže desítkám tisíc turistů. I proto jsem se k nim vypravila podívat se, jak to u nich vypadá a tak trochu jim také za jejich práci poděkovat.

Občas se turisté zeptají i na něco neobvyklého. Například se ptají, kdy a kde mohou vidět medvěda anebo srnečka s jedním parohem, který se stal před časem v Tatrách známý. Na takovou otázku se ale odpovědět nedá. Získat přesný harmonogram trávení času zvířat není možné. Z překvapivých otázek častěji zaznívá i ta, zda se dá jet na Lomnický štít autem.

Reklama

Výběr článků

Načítám