Hlavní obsah

Výrobu umělecky vyšívaných slavnostních praporů najdeme v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se vytváří umělecká výšivka, se přišli do provozovny firmy Velebný & Fam podívat členové Senior klubu při CSP v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Majitel firmy Zdeněk Velebný předvádí mysliveckou vlajku, která v Německu byla oceněna 1. místem v soutěži O nejlepší mysliveckou vlajku.

Článek

Senior klub připravil zajímavou poznávací vycházku, kterou navíc byla zodpovězena otázka, kam odnést na opravu kroj. Odpověď je jednoduchá. Ve městě působí firma Velebný, kde nejen opraví výšivky, filtry, korálky, provedou krumplování, ale také dozdobí různé dárky výšivkou či potiskem (tričko, šátek, kravatu, čepici, osušku, tašku apod.). To vše v originálním provedení přesně podle přání zákazníka. A tak kolem šedesáti seniorů se vydalo na prohlídku provozovny.

Hned u vchodu je přivítal majitel Zdeněk Velebný s ukázkou vlajky, na kterou je po zásluze pyšný. Vyrobena byla v roce 2006 a v Německu vyhrála 1. cenu O nejhezčí mysliveckou vlajku. Umělecky vyšívané slavnostní prapory, nástěnné i exteriérové, erby, transparenty - to vše se dnes vyváží do Německa, Rakouska i dalších evropských zemí.

Následovala vzpomínka na nelehké začátky. Manželé Hana a Zdeněk Velební založili firmu v dubnu 1990, kdy navázali na třísetletou rodinnou tradici. Nejstarší písemná zmínka je z roku 1713. Další dochované záznamy jsou z počátku 20. století, kdy dědeček Josef provozoval živnost krejčovství, krumplování a vyšívání. Jako památka je ve vitrínce uchována dobová žehlička, magnet, náprstek a tiskátka.

Sami manželé s výrobou začínali ve sklepě panelového domu, později v různých pronajatých objektech. Ani vyšívačky nebyly na trhu práce a tak v roce 1990 první zaměstnankyní byla jediná vyučená vyšívačka. V dubnu 2001 se manželé konečně nastěhovali do vlastní provozovny v zakoupené a renovované budově.

V současné době zaměstnávají 30 pracovnic, z toho 18 v místě a 12 v provozovně v Jablonném nad Orlicí. Výroba je stále inovována za použití nových technologií a nejkvalitnějších materiálů. Provoz je vybaven automaty programovanými na počítačích, v roce 2011 byl instalován další automat pro velkoplošnou výšivku.

To vše umožňuje širokou paletu služeb: vyšívané prapory, tištěné vlajky, stolní vlaječky, heraldiku, automatové nášivky a výšivky, církevní zboží včetně baldachýnů, výšivky na plesové šaty, manžety, bundy a mnoho dalšího včetně restaurování textilií.

V roce 2009 byla provozovna rozšířena o kovodílnu, takže k vlajkám se vyrábí i příslušenství jako žerdě, stojany a různé držáky. Specialitou jsou heraldické erby. Tyto na objednávku městům, obcím i rodinám navrhuje a vytváří sám Zdeněk Nejedlý. Při jejich tvorbě vychází ze jmen, míst narození, historických pramenů, prostě podle zadání a přání zákazníka.

S uvedenými výrobky se setkáváme v prezidentské kanceláři, na Karlově univerzitě, v armádě ČR a SR, na krajských, městských a obecních úřadech, ve filmových ateliérech, u hasičů, policie, skautů a dalších firem v ČR i v zahraničí, včetně výstav v českých i zahraničních městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám