Hlavní obsah

Vypravte se o víkendu do Jeseníků na Lesní slavnost Lapků z Drakova

Novinky, Lenka Gulašiová

Ve dnech 21. a 22. července se v Biskupských lesích u Vrbna pod Pradědem uskuteční 14. ročník Lesní slavnosti Lapků z Drakova pořádaný Spolkem Přátelé Vrbenska. Jde o jeden z nejrozsáhlejších projektů zaměřených na rodiny s dětmi, které jsou na Jesenicku organizovány.

Foto: Archiv Spolku Přátelé Vrbenska
Článek

Na zhruba devítikilometrové trase, která vede historickou obchodní stezkou spojující Olomouc a Baltským mořem, bude devět stanovišť inspirovaných místními pověstmi a připraveno bude i množství zábavy určené dětem i dospělým.

„Ty určitě zaujme středověká tavba železa, které se ujali odborníci v čele s docentem Zdeňkem Tomanem z katedry tepelné techniky Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství VŠB-TUO. Autory repliky středověké dřevouhelné hutě jsou studenti této vysoké školy,“ říká Karel Michalus, předseda Spolku Přátelé Vrbenska.

Zmíněná replika je odkazem na Lorenzovu huť, která zde byla v roce 1807 postavena bratry Krischovými. „Lesní slavnost Lapků z Drakova je jedním z kroků Spolku Přátelé Vrbenska k záchraně této hutě i jiných významných míst Drakova,“ pokračuje s tím, dnes je i díky mnoha aktivitám spolku huť evidována Ministerstvem kultury ČR jako ohrožená památka.

„Lesní slavnost Lapků z Drakova bude v obou dnech začínat v 10 hodin, v sobotu bude ukončena ve 20 hodin, v neděli v 17 hodin. Celodenní vstupné je 30 korun na osobu, děti mají vstup zdarma,“ nastínil bližší informace s tím, že děti si zde za 10 korun zakoupí vandrovní knížku, v níž mají zakreslenu trasu i s jednotlivými stanovišti. Na nich pak budou po splnění úkolů dostávat do knížky razítka.

„Když budou mít razítka alespoň z pěti stanovišť, dostanou od nás po návratu do stanu pořadatelů část zlatého pokladu,“ motivuje Karel Michalus, podle jehož slov se návštěvníci Drakova o víkendu potkají se skřítky, vodníkem i černokněžníkem, vyzkoušejí si rýžování zlata i jízdu na ponících a jiné atrakce. A také budou moci díky Biskupským lesům, odboru Biskupství ostravsko-opavského, zasadit strom, označit jej štítkem a v následujících letech sledovat, jak roste.

Do Drakova se návštěvníci mohou dostat ze dvou směrů. „Jedna cesta vede z Vrbna přes místní část Mnichov a dále lesem až k palouku s památným bukem, u kterého bude kuželna se skřítky. Druhá příjezdová trasa vede ze státní cesty spojující Vrbno s Heřmanovicemi a Zlatými Horami. Sem se dostanou ti, kteří přijedou autem. U lesa je zřízeno parkoviště pro zhruba 900 automobilů. Odtud bude návštěvníky vozit přímo do centra Drakova vláček, který usnadní zdolání zhruba 800 metrů dlouhé trasy. Na stanoviště u Památného buku bude jezdit minibus. Jízdné z Vrbna na Drakov bude stát 10 korun,“ informoval Karel Michalus, který očekává, že na akci během víkendu zavítá až 10 tisíc návštěvníků. 

„Slavnost, na níž nechybí rytířská klání, loupežná přepadení pocestných lapky, hudební produkce ani ukázky práce řezbářů a kovářů, je pro ně ideálním a velmi netradičním zpestřením dovolené,“ konstatuje.

Záštity nad Lesní slavností Lapků z Drakova se ujal Moravskoslezský kraj. Osobní záštitu převzali Jan Krkoška, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, a senátor Ladislav Václavec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám