Hlavní obsah

Výletově ostré pohledy z poutního místa Ostré u Úštěku

Novinky, Vratislav Konečný

Barokní areál nad historickým Úštěkem nechali vystavět jezuiti. Měli zřejmě dobrého tipaře terénu, uměli umístit stavby tak, aby braly dech. Na kopci v zapomenuté krajině, ale ne jezuitským bohem, nechali vystavět poutní trojkaplový areál s kalvárií, souznící se sopečnými kužely okolních hor.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Kdo jednou popatřil kopce Českého středohoří a i na nějaký vylezl, bude se vracet. Třeba jen ve vzpomínkách.

Kraj je to líbezný, když plují mraka nad horami a mezi nimi slunce prosvítá, je krajina bukolická jako na barokním obrazu. Jedním z vynikajících výhledových míst je Ostré u Úštěka.

Krajina půvabu a útěchy

Kronikář Hájek z Libočan nazýval České středohoří Prostředními horami, v daleko pozdější době byl pás vrcholů nazván Českým rájem. Dříve než pískovcová oblast ve středu Čech.

Ke kaplím Kalvárie vede dosti strmé schodiště, k němu se dostanete pohodlnou cestou z obce Ostré, kde najdete výborné občerstvení. Zvláště v teplých měsících, kdy se dá sedět venku, je to místo kromobyčej příjemní, útulné, obsluhy přívětivé. I cen.

Trojkaplí na vrcholu

Dlouho byl vrch s přilehlou křížovou cestou s barokními výklenkovým kaplemi spíš strašákem, jediným plusem byly výhledy. Ty zůstaly, ale poutní místo přišlo v nedávnu ke spásné renovaci. Obnoveny jsou zastavení křížové cesty, schodiště, u nichž leží i stojí torza barokních soch.

Na vrchu, z něhož je skvostný výhled, stojí proti schodům kaple Božího hrobu, před ním, mírně předsazené kaple Nalezení a Povýšení svatého Kříže. Areál nechali v letech 1703 až 1707 vystavět jezuité. Po zrušení řádu vše chátralo, ani v minulém století nebyl zájem barokní skvost zachránit, obnova začala až v roce 2010. Boží hrob má standardní podobu, jaká se do Evropy šířila z Jeruzaléma.

Hezko, kam se podíváte

Z Ostrého vidíte Úštěk, rekreační rybník Chmelař, okolní kopce, vyniká Sedlo, nedaleko kaplí v údolí je pískovcová skála Opičí hlava, v dalším údolí je skryta zřícenina Helfenburka.

Daleko to nemáte do historických Litoměřic, muzea pod širým nebem, neb název skanzen má být používán jen pro severské muzeum toho jména, v Zubrnicích. Pár kilometrů vás dělí od Konojed s obnovovaným zámkem, Bobří soutěsky, muzea ve Vísce, zříceniny Ronova. Na malém kousku Českého středohoří je opravdu ráj na zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám