Hlavní obsah

Výletní vlaky míří na borůvkový víkend do Malé Morávky

Novinky, Libuše Miarková

Malá Morávka a Karlov zvou přátele Jeseníků na 16. ročník akce s názvem Borůvkové hody, které se konají o nadcházejícím víkendu 19. a 20. srpna.

Foto: Stanislav Juga

O nadcházejícím víkendu v kuchyni horského hotelu Kopřivná zpracují 300 litrů borůvek.

Článek

„Je to největší akce v roce, kterou tradičně pořádáme ve spolupráci s místními hotely, penziony a restauracemi,“ uvedl Ondřej Holub, starosta Malé Morávky. Do katastru spadá podle jeho slov i nejvyšší hora na Moravě Praděd včetně Ovčárny, jde tedy o poměrně rozlehlou rekreační obec. Do borůvkových slavností se zapojuje zhruba třicet restauračních a hotelových zařízení.

Jejich gastronomická nabídka je letos nově obohacena o zábavu v obecním parku. „Od desíti do devatenácti hodin se v přírodním areálu představí hudební kapely, řemeslníci z našeho regionu se pochlubí svými rukodělnými výrobky.  Rovněž připravujeme různé soutěže pro děti a dospělé,“ dodal starosta Malé Morávky.

Zvláštním vlakem na hody

Na borůvkové hody vypravuje výletní vlak Slezský železniční spolek. Do Malé Morávky odjíždí z Ostravy v 7.05 zastávkami v Opavě, Krnově a Bruntálu. Přitom na jednokolejce z Bruntálu do Malé Morávky v sobotu i neděli dokonce pojedou čtyři páry zvláštních vlaků. Trať dlouhá 17 kilometrů sloužila veřejnosti od roku 1901 a svým převýšením 42 promile na krátkém úseku se řadí mezi železnice s největším stoupáním ve střední Evropě. Jelikož však byl pro České dráhy provoz na jednokolejce ztrátový, zrušily ho. Díky fandům železnice však několikrát ročně ožívá, mimo jiné vozí rekreanty a turisty na borůvkové hody.

V Malé Morávce, zhruba 300 metrů od vlakového nádraží, bude u obecního parku první zastávka speciálního borůvkového autobusu, který v hodinových intervalech zdarma dopraví návštěvníky k třinácti restauracím, hotelům a penzionům. Po oba dny vyjíždí na svůj borůvkový okruh vždy v 10 hodin, přičemž v sobotu bude cestujícím k dispozici do 17 a v neděli do 15 hodin. Podrobnou mapu s šestnácti zakreslenými zastávkami poskytne místní informační centrum.

Dělová koule s borůvkami

Kuchařské týmy v těchto dnech ještě pilují jídelníčky pro víkendové hosty. Martin Šišma z restaurace U kovárny zvolil osvědčené borůvkové knedlíky s máslem, frgály, palačinky i poháry.

Roman Rokos z horského hotelu Brans každoročně zve hosty na dělovou kouli. „Klienti si ji oblíbili,“ usmívá se. Jeden velký borůvkový knedlík o váze 450 gramů je přes celý talíř. Kdo nemá rád sladké, ten si pochutná na pizze nebo dančím guláši na smetaně.

Víkendové menu ladí i kuchařský tým horského hotelu Kopřivná. „Také u nás podáváme borůvkové knedlíky. Sázíme na ověřené recepty z minulých let. V jídelníčku nebude chybět ani oblíbený jelení řízek marinovaný v červeném víně a borůvkách,“ dodala Michaela Kozelská, provozní hotelu.

Kromě voňavých specialit na talíři hotel Kopřivná o tomto víkendu organizuje i sobotní lety vrtulníkem. Trvají deset minut a z ptačí perspektivy si návštěvníci mohou prohlédnout Malou Morávku, Karlov, Karlovu Studánku a horu Praděd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám