Hlavní obsah

Výlet za zajímavými osobnostmi a místy Orlických hor připravil Klub seniorů Pohoda

Novinky, Dana Ehlová

Agilní Klub seniorů Pohoda v Kostelci nad Orlicí připravil pro své členy (a nejen pro ně) na 11. září výlet za poznáním krásných míst a zajímavých osobností kraje Orlických hor a Podorlicka.

Foto: Hana Růžičková

Za zajímavými místy a osobnostmi Orlických hor se vypravili členové Klubu seniorů Pohoda

Článek

„Chtěla jsem účastníkům dokázat, že v dosahu 30 až 40 km od jejich bydliště žijí lidé, kteří dokážou obohatit život druhých, že zajímavá místa jsou, co by kamenem dohodil a že Orlické hory jsou prostě inspirace sama o sobě naprosto nevyčerpatelná,“ přiblížila cíl, s jakým výlet připravila, jeho organizátorka Míša Nováková, vedoucí Klubu seniorů Pohoda v Kostelci nad Orlicí.

Čtyřicet pět seniorů tedy nasedlo 11. září ráno do připraveného autobusu a vyrazilo z Kostelce nad Orlicí za poznáním a příjemnými zážitky.

První zastávka byla v Dobrušce – novými stálými expozicemi ve zdejším muzeu, nazvanými Příběh města Dobrušky a Příběh dobrušské židovské obce, provedl kostelecké člověk nejpovolanější, sám ředitel muzea Jiří Mach. Většina z účastníků pak zdolala i více než 120 schodů vedoucích na ochoz renesanční radnice, odkud je krásný výhled právě na Orlické hory. Velký zájem byl i originály prvotin malíře Františka Kupky umístěné v reprezentačních prostorách této historické budovy.

V nedalekém Sedloňově byla připravena nejen prohlídka památníku obce a síně výtvarnice Jarmily Haldové, ale také osobní setkání s touto autorkou krásných ilustrací pohádek a neobvyklé kolekce dřevěných reliéfů českých panovníků a starostkou Hanou Ježkovou. Jarmila Haldová přitom vyprávěla o své tvorbě i o cestách po boku manžela - botanika, během nichž navštívila například vzdálenou Aljašku.

A pak už trasa výletu směřovala na mírně utajená místa v samotném centru Orlických hor – v Deštném. „Podařil se třeba zdánlivě "bláznivý" nápad ukázat seniorům lanový park...ale proč ne... Vždyť je dobře, když se někdo zajímá o seniory a senioři o dění kolem sebe,“ přiblížila překvapení hlavní organizátorka výletu.

Jeden z vrcholů programu byl určitě záměrně naplánován na samotný vrchol hor. Senioři využili povolení obce Deštné a vyjeli až na Šerlich (1027 m) ležící v hlavním hřebenu Orlických hor a navštívili známou Masarykovu chatu. Tam je čekalo další překvapení - Josef Kučera z CHKO, který se podělil o cenné informace i materiály.

Závěr putování patřil posezení na chalupě U Supa, kde čekalo účastníky nejen milé a příjemné prostředí, ale také výborné speciality. Opečená brambora se šlehaným tvarohem s bylinkami jako příloha, byla prý „mňamka“, kterou pochvalovali snad všichni.

Na tuto horskou chalupu dorazila navíc vedoucí Informačního centra z Orlického Záhoří Jana Matyášová, poskytla spoustu zajímavostí i bezvadné materiály včetně map, čímž "vyprovokovala" kostelecké seniory k mnoha dotazům.

Polotajný výlet je minulostí a co plánuje Klub seniorů Pohoda do konce roku? „Vedle tradičních akcí pojedeme na začátku prosince do Perníkového hejtmanství pod Kunětickou horou,“ prozradila jeho vedoucí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám