Hlavní obsah

Výlet po stopách Františka Bartoše

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zveme vás na další z vycházek z doprovodného programu právě probíhající výstavy Pátrání po místě, která je k vidění na zlínském zámku. Zatím co minulý týden výletníci pátrali po místě, kde asi stával starý zlínský hrad s archeoložkou, v sobotu 11. června se chystá Výlet na Mladcovou.

Foto: Archív MJVM

Historické foto rodného domu F. Bartoše

Článek

Letos 11. června totiž uplyne 105 let od úmrtí mladcovského rodáka Františka Bartoše, významného moravského národopisce, folkloristy, jazykovědce a pedagoga, který po celý svůj život usiloval o povznesení české vzdělanosti.

Takové půlkulaté výročí nabízí příležitost blíže poznat tuto významnou osobnost našeho města. Studijně-dokumentační středisko Františka Bartoše při Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně proto pro veřejnost připravilo na tento den vycházku na Mladcovou, která chce přiblížit osobnost Františka Bartoše i jeho rodný kraj.

„Společné putování povede po žluté turistické značce od zámku až na Mladcovou, kde se zastavíme u rodného domu Františka Bartoše s pamětní deskou a navštívíme mladcovský hřbitov, kde našel tento velikán našeho kulturního života druhé poloviny 19. století místo svého posledního odpočinku,“ prozradila Jana Koštuříková ze studijně-dokumentačního oddělení Františka Bartoše.

Právě ona bude průvodkyní na vycházce a od ní se účastníci dozvědí řadu zajímavostí, týkajících se navštívených míst i Bartoše.

Sraz účastníků je 11. června ve 13 hodin u zlínského zámku, vycházka je zdarma a proběhne i za mírně nepříznivého počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám