Hlavní obsah

Výlet na vrch Děd s rozhlednou

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomalu končící léto nás vyzvalo k dalšímu výletu s cílem na vrchu Děd s rozhlednou. Tento vrchol je nad městem Beroun a s výhledy do krajiny pět kilometrů od centra města.Náš sobotní výlet měl start v Králově Dvoře, odkud je také možné vystoupat po zelené značce až k vrcholu kopce

Foto: Jiří Cysař

Rozhledna

Článek

Po zelené turistické značce se vydáváme přes Záhořany do stoupání vzhůru přímo vzhůru do nadmořské výšky 492 metrů. Cesta vede pěšinou kolem bývalého tanečního parketu a pak lesem kde plynule přechází v širokou lesní cestu. Při našem výstupu jsme viděli následky minulých bouřek a to vyvrácené stromy a to i někdy ležící přímo přes cestu. A tak jsme po hodině a půl došli k rozhledně.

Rozhledna Děd se nachází na kopci Děd u města Beroun ve výšce 492 metrů. Vrchol kopce a větší část hřebene se nachází v katastrálním území Beroun, západní úbočí spadá do Zahořan, části města Králova Dvora. Slavnostně byla otevřena 17. září 1893; byla to vůbec první rozhledna, kterou vybudoval Klub českých turistů. Jedná se o cihlovou rozhlednu vysokou 12 metrů s 56 schody. Výhled je díky vzrostlým stromům velmi omezený a je možné vidět pouze úzkým pruhem vykáceného lesa směrem na Kladno a Křivoklátské lesy. Rozhledna je celoročně volně přístupná

Přímo před rozhlednou je turistické posezení a možnost odpočinku po výstupu na tento vrcholek. Není zde však žádné občerstvení proto musíme být vybaveni už na cestu a mít své zásoby. Není problém si na rozhlednu vylézt avšak pouze na vlastní nebezpečí na co nás upozorňují cedule. Nemusíte se však obávat a s trochou opatrnosti v pohodě vylezeme na vrcholek rozhledny a můžeme se potěšit výhledem do křivoklátských lesů i do Berounska. Neočekávejme však pohled na město Beroun, tomuto výhledu nám brání hustý lesní porost. Po odpočinku se vydáváme po modré turistické značce do Berouna.Cesta plynule klesá a nás neočekávaně u převaděče telefonních signálů čeká nejúžasnější výhled na město Beroun. Při plánování tohoto výletu jsme neočekávali, že hlavním místem rozhledu do krajiny bude tato plošina u převaděče. Přímo před námi se plasticky zobrazuje historické město a my vidíme tekoucí řeku Berounku, v dáli dálniční most i historické centrum. Mohu konstatovat, že tento výhled je opravu nádherný a stojí za to se zde zastavit. Poté již se dostáváme na kraj města Berouna a to přímo v Hlinkách a pak přes historické náměstí dojdeme na vlakové nádraží. Tento výlet je možno zahájit jak na náměstí v Berouně, nebo v Králově Dvoře, ale já doporučuji okružní cestu z Králova Dvora do Berouna, která čítá zhruba 12 km. Jedná se o pohodový výlet i pro rodinu s dětmi nebo seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám